Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Horoskopi

MISTIKA: Koku dziedinošais spēks; īpašības, kas piemīt katram kokam

© f64

Koki ir būtnes ar savu dvēseli, kas gatavas gan draudzēties, gan palīdzēt cilvēkiem. Jāprot tikai sajust un paskatīties uz pasauli ar sirdi, nevis 21. gadsimta pārmēru pragmatisko acu skatienu.

Sensenos laikos, kad cilvēki dzīvoja ciešā saistībā ar dabu, kokus godāja un dzīvoja ar tiem ciešā saskaņā. Jau tad bija zināms, ka kokiem piemīt dziedinošs spēks. Nu ir pierādīts, ka tā nav nekāda fantāzija. Eksistē vesela zinātne – dendroterapija, kurai ir absolūti zinātnisks pamatojums. Cilvēki, kas dzīvo ciešā saskarē ar kokiem, slimo retāk nekā lielpilsētu centra rajonu iedzīvotāji. Daudz rakstīts arī par eksperimentiem, kas pierāda koku smalko saikni un uztveri, kā arī mijiedarbību ar apkārtējo vidi, tostarp cilvēku. Ar speciālām biofizikālajām ierīcēm ir fiksēta savdabīga energoinformatīvā apmaiņa starp cilvēkiem un kokiem; ir pat nofotografētas koku auras. Piemēram, ja no bērza tiek tecināta sula, oreolā parādās gara «mēle» – kopā ar sulu iztek arī enerģija. Daudz rakstīts arī par koku spēju reaģēt uz pieskārieniem, mūziku, sarunu.

Šīs lietas, kas tagad tiek pierādītas zinātniskā līmenī, senatnē bija pašsaprotamas, un daudziem, kas spējīgi just smalkāk, tā šķiet joprojām.

Liepa aijā, apse atbrīvo

«Jau sen meklēju atbildes uz dažādiem jautājumiem – kas mēs esam, kāpēc, kas mūs saista. Atbilde atnāca pati – tā ir dabas informatīvi enerģētiskā Visuma sistēma, pēc abreviatūras sanāk – DIEVS. Kad to saproti, tad redzi, ka dzīvojam pasakainā kamolā, kurā satinas viss – tik skaisti, jēgpilni. Visi dzīvojam dievišķā zelta gaismā un esam vienoti mīlestībā – cilvēki, dzīvnieki, augi, akmeņi,» saka ekstrasense un dziedniece Gaida Lākute. Par īsti savējiem kokiem viņa sauc vītolu, priedi un liepu. Arī dzimtajā pilsētā Liepājā viņai pie loga aug liepas, kas rada mierpilnu un klusas laimes apņemtu noskaņu. Interesanta ir viņas interpretācija par pilsētas nosaukumu: «Manās personiskajās izjūtās vārdu «Liepāja» tulkoju kā «liepa aijā».»

Koki iedarbojas uz cilvēku enerģētiskā līmenī, turklāt daži no viņiem enerģiju atņem, bet daži – dod. Piemēram, ozols, bērzs, liepa, ābele un priede ir tā saucamie donori jeb «siltie» koki, bet alksnis, ieva, apse, tēlaini runājot, ir «vampīri» jeb «aukstie», tomēr tas nenozīmē, ka tie ir slikti un nederīgi. Mums bieži vien ir daudz no kā jāatbrīvojas – pārlieku liels stress, sakāpinātas emocijas, galvassāpes, neirozes. Šādos gadījumos jādodas pie šiem kokiem – viņu «darbs» ir atņemt un novadīt negatīvo enerģiju. Toties koki-donori sniedz spēku, domu skaidrību, palīdz pret vīrusu slimībām, artrītu, reimatismu, gremošanas traucējumiem, uzlabo vielmaiņu un stiprina sirdi. Ir koki, piemēram, lazda, kam ir neitrāla enerģija, bet par dažiem domas dažādos avotos dalās. Mākslīgi selekcionēti koki nav ar tik spēcīgu enerģētiku. Tas ir tāpat kā savvaļas augiem, ko bieži mēdzam dēvēt par nezālēm – neparko neiznīcināsi! Bet enerģētika ir stiprāka, arī dziednieciskais efekts lielāks nekā viņu brālim, kas siltumnīcā audzēts un kultivēts.

Informācijas tīkls

Katrs koks ir atsevišķa būtne, tomēr ne gluži tā, kā mēs to izprotam. Salīdzināšanai varētu minēt skudru pūzni vai bišu saimi – tas ir viens veselums, viena informācijas sistēma, ko veido daudzi īpatņi. Koki ir lielā koku egregora paspārnē, bet katrai sugai ir sava individualitāte. Ozols, kas aug Rēzeknē, zina to pašu informāciju, ko ozols Liepājā, jo viņi atrodas vienotā sistēmā, tīklā. Lielajā informatīvajā laukā katrai grupai ir sava iekšējā sistēma. Nevar nodarīt pāri vienam bērzam un cerēt, ka nesaņemsi sodu no bērzu grupas gara. Starp kokiem notiek informācijas apmaiņa, tomēr mēs to tiešā veidā nejūtam – kokiem ir, tā teikt, sava dzīve un pienākumi, un lielas daļas gar mums viņiem ikdienā nav, tomēr viņi vienmēr ir gatavi komunikācijai un ir gatavi arī palīdzēt, kad ir kāda veselības problēma, kāds neatrisināts jautājums, emocionālā spriedze. Tad notiek jau savstarpējā bioenerģētiskā apmaiņa ar cilvēku, saplūstot aurām. Protams, palīdzību varam saņemt arī taustāmā veidā – dziedniecībā plaši tiek izmantotas gan lapas, gan ziedi, gan mizas un augļi.

Arī no koka izgatavotās lietas savā veidā turpina dzīvot un uz mums iedarboties. Pamēģiniet ēst nevis ar metāla, bet liepas koka karotīti – patīkams enerģijas pieplūdums garantēts! Samazināt stresu, galvassāpes; mazināt asinsspiedienu iespējams, sukājot matus ar ķemmi, kas izgatavota no kāda enerģiju ņemošā koka, piemēram, apses. Savukārt, ja asinsspiediens zems, kā arī izkrīt mati vai māc nespēks, izmantojiet bērza vai dižskābarža ķemmi. Teju ikviens jūtas labi pamatīgu, īsta koka mēbeļu tuvumā, koka priekšmetus patīkami paņemt rokās. Tomēr, pirms koku nocirst, vajag palūgt atļauju, jābūt noteiktam pamatojumam, kāpēc tas ir vajadzīgs. Bērzs neapvainosies, ja tētis dosies meklēt līksti šūpulītim vai kārtīgs amatnieks no ozola darinās pamatīgu saimes galdu. Tas nes svētību un kalpo ilgi un labam mērķim. Pats galvenais ir izprast kopību ar dabu. Ja ieklausīsieties sevī un dabā, atradīsiet savu koku, savu uzticamu draugu uz mūžu.

Terapija: kā dziedināties

Koka iedarbības rādiuss uz cilvēku ir apmēram divi trīs metri, tomēr šie impulsi nav pārāk spēcīgi, tāpēc dziedinošais efekts būs lielāks, ja piekļausiet kokam muguru vai aptversiet to ar rokām.

Ja nomoka hroniskās slimības, labāk palīdzēs bērzs, priede, ozols, kļava, osis, kastaņa, akācija, īve – šie koki aktivizē dzīvības procesus šūnās. Savukārt, piemēram, apse, egle, ieva, alksnis atjauno slimo orgānu darbību, tāpēc palīdzēs akūtu slimību un iekaisuma procesu ārstēšanā.

Speciālisti ieteic iesākumā nostāties divu trīs soļu attālumā, pastiept pretī plaukstu. Ja jūtat diskomfortu, pat sāpes, tātad šis koks nav jūsējais. Ja jūtat siltumu, nelielu tirpoņu – viss kārtībā. To jutīsiet «silto» koku klātbūtnē. Savukārt no «aukstajiem» kokiem var būt jūtams vēsums un sajūta, ka jūs it kā velk klāt kokam – arī tad viss ir labi.

Visvairāk dziednieciskās īpašības izpaužas koka ziedēšanas laikā. Izvēlieties koku ar pietiekami resnu stumbru, raugieties, lai tas būtu vesels, spēcīgs, bez daudziem greiziem un sausiem zariem, labāk – atsevišķi augošs.

Lai saņemtu no koka pozitīvo enerģiju, nostājieties dienvidu pusē ar muguru pret stumbru, apķeriet to ar rokām un dziļi elpojiet, nedaudz aizturot elpu: ieelpa (4–8 sekundes), elpas aizturēšana (4 sekundes), izelpa (4–8 sekundes). Ieelpas laikā iztēlojieties, ka enerģija ieplūst galvā, elpas aizturēšanas laikā koncentrējiet to tur, izelpas laikā iztēlojieties, ka enerģija plūst uz leju. Ja, tieši otrādi, vajag atdot negatīvo enerģiju, nostājieties ar seju pret koku, atkāpieties 20 cm attālumā un izpildiet tos pašus elpošanas vingrinājumus.

Ja ir problēmas ar radikulītu, neirastēniju, nierēm, osteohondrozi, varat izmēģināt citu pozu – piespiediet kokam muguru un pakausi, izpletiet kājas, labo roku lieciet uz saules pinuma, pāri labajai rokai pārlieciet kreiso roku.

Ja nepieciešams uzlabot kuņģa un aizkuņģa dziedzera, kā arī zarnu trakta, aknu, sirds un plaušu darbību, nostājieties uz ceļiem vai apsēdieties uz zemes ar seju pret koku, aptveriet to ar rokām un piespiedieties ar krūtīm un vēderu.

Dendroterapijas seansam nevajag būt ilgākam par trim minūtēm vasarā un septiņām minūtēm ziemā, ne vairāk kā divas trīs reizes dienā. Vislabāk to veikt agri no rīta vai arī pēcpusdienā, apmērām no pulksten četriem līdz sešiem, taču ne vēlāk kā divas trīs stundas pirms gulētiešanas. Tomēr tas ir vispārējs norādījums, un patiesībā katram kokam ir savs aktivitātes laiks, lai gan ziņojumi par šiem laikiem atšķiras.

Protams, ir arī citādas versijas un varianti. Tomēr, uzmanīgi ieklausoties savās sajūtās, paralēli iepazīstoties ar speciālistu ieteikumiem, arī jūs pats ātri vien sapratīsiet, kā jādara.

Un vēl – mūsdienās daudzi cilvēki kokus uztver vien kā dekoratīvus elementus vai izejmateriālu, tomēr kādreiz tika uzskatīts, un arī tagad ne viens vien jūt un tic, ka tās ir būtnes ar savu dvēseli; ka koki arīdzan jūt, dzird, saprot un, pats galvenais, vienmēr gatavi mums palīdzēt. Tāpēc, kad ejat pie kāda koka lūgt palīdzību, vienmēr parunājieties ar viņu, pasakiet paldies, un redzēsiet – koks jūs sapratīs, un jūs gūsiet daudz jauku sajūtu un gandarījumu par šo komunikāciju!

Koku enerģētiskais raksturojums

Ozols

Enerģiju dodošais

Ozols ir mūsu galvenais koks, Pērkontēva koks, vieds un taisnprātīgs valdnieks, spēcīgs vīrišķās, pozitīvās enerģijas nesējs. No Visuma dzīlēm nes sakrālos likumus. Sākuma princips izpratnei par dzīvi. Pie ozola var doties, ja zināt, ka jūsu mērķi ir cēli un taisnīgi, ja esat uz patiesības un godprātības ceļa, respektējat dabā pastāvošos dievišķos likumus, esat spēcīgs savā garā. Pie ozola iesaka doties vakarā pēc pulksten 21.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Dod spēkus cīņai, palīdz dižu mērķu sasniegšanā. Palīdz izzināt kosmisko kārtību, sakrālos likumus. Var lūgt atbalstu. Palīdz piepildīt to, kas ir likteņa lemts.

Fiziskajā līmenī

Stimulē smadzeņu darbību, nomierina, aktivizē asinsriti, samazina atveseļošanās laiku. Hipertoniķiem ieteicamas pastaigas ozolu birzīs.

Liepa

Enerģiju dodoša

Pie liepas varat doties, kad likteņa pavērsieni un pārbaudījumi liekas par smagu – var iet un bēdas izsūdzēt liepai, viņa sapratīs vienmēr. Liepa ar savu auru it kā samīļo, nomierina. Ne velti tautasdziesmā teikts: «Pie liepiņas pieglaudos, Kā pie savas māmuliņas.» Viņai neeksistē jēdzieni «labs», «ļauns» – atbalstīs visus, jo uzstādījums ir – ar mīļumu var palīdzēt pat viscietākajiem, viskašķīgākajiem un sirdīgākajiem. Pat lapas tai ir sirds formā. Pie liepas iesaka doties gaišajā diennakts laikā, izņemot pusdienas laiku no pulksten 13 līdz 15.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Ozols raupji noskalda nost, pasaka stingri, kā ir jābūt, un tas ne vienmēr ir patīkami, bet liepa pēc tam apņem mīlestībā un maigumā, dod siltumu, kas cīnītājam arī ir vajadzīgs, lai sasniegtu mērķus. Ne velti senāk pie katras lauku mājas auga gan ozols, gan liepa – līdzsvaram.

Fiziskajā līmenī

Palielina organisma vispārējo tonusu, stiprina imunitāti, atbrīvo no noguruma.

Bērzs

Enerģiju dodošais

Bērzam piemīt ļoti spēcīga, taču tajā pašā laikā maiga un viegla enerģētika, vēsa un svaiga. Nekas nav tik spirdzinošs un arī mierinošs kā zaļā gaisma, kas agrā pavasarī apņem bērzus. Bērzs savā būtībā ir sievišķs, vairāk reaģē nevis uz domām, bet emocionālo stāvokli. Bērzam savā ziņā ir latvieša daba – viņš ir neuzbāzīgs; ja viņam nejautā, viņš neiejaucas liktenī. Īpaši saprot sievietes. Pie bērza iesaka doties agrā rītā vai pirms saulrieta.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Mākslinieku, dzejnieku koks. Māca neskriet ar pieri sienā, bet meklēt pat ne kompromisu, drīzāk – radošu pieeju visām situācijām. Palīdz veidot plastisku pasaules uztveri.

Fiziskajā līmenī

Liek pieplūst dzīvības spēkam, ārstē iesnas un gripu, palīdz koncentrēt uzmanību un spēkus. Labvēlīgi iedarbojas uz limfātisko sistēmu, hormoniem, veicina šūnu augšanu, attīstību, palīdz svara samazināšanā. Var doties pie bērza, ja ilgu laiku nepiesakās bērniņš – viņš ir sieviešu, gaidošo un jauno māmiņu aizgādnis. Neviens koks sievieti nesaprot labāk par bērzu.

Kļava

Enerģiju dodoša

Kļava ir mīlestības un draudzības koks, viņa ir maiga un mīlas pilna, reizēm arī neatkarīga un pat paskarba, un nodevība viņu ļoti sāpina. Tikšanās ar kļavu vienmēr uzlabo noskaņojumu. Pie kļavas vēlams doties no pulksten 7 līdz 10 rītā un – ne ziemā.

Garīgā un emocionālā līmenī

Palīdz atrast īsto pusīti, mīlestību. Tomēr būs negatīva reakcija, ja jutīs, ka tiek nodota mīlestība, draudzība. Palīdzēs sakārtot attiecības darbā un ģimenē. Sniedz dzīvotgribu, cerību, kārtību.

Fiziskā līmenī

Labi palīdz pret nervu spriedzi, agresiju.

Pīlādzis

Enerģiju dodošais (pēc dažām ziņām – ņemošais)

Antena starp mums un dievišķo pasauli. Atbalsta gan tikai patiesos un tīros cilvēkus, nepiedod ļaunumu, garīgā līmeņa pārkāpumus. Enerģija īpašā veidā iedarbojas uz katru cilvēku, tāpēc daudzi, atrodoties zem pīlādža, izjūt diskomfortu. Koks mostas ap desmitiem no rīta, bet visaktīvākais ir dienas vidū, no pulksten 12 līdz 16.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Aizsargā, attīra, grib mūs pievērst labajam. Palīdz atvērt sirds čakras. Kļūdas piedod vien tad, ja tās no sirds tiek nožēlotas.

Fiziskajā līmenī

Attīra organismu no šlakvielām, liekajiem sāļiem. Attīra asinis un zarnu traktu.

Priede

Enerģiju dodoša

Labsirdīgs, bet nedaudz kaprīzs koks. Necieš ļaunumu, ļaunprātību. Pastaiga priežu mežā, īpaši pie jūras, ļoti nomierina; rodas sapratne, ka nav nekas tāds, ar ko nevarētu tikt galā. Pie priedes jādodas laikā no pulksten 6 līdz 21.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Pie priedes vērts doties, kad par daudz emociju, kad ir garīgā krīze un, šķiet, ar problēmām vairs nevar tikt galā. Viņa ar savu neatkarību, cēlumu nes mums mieru, apskaidrību, spēju paskatīties uz problēmām no malas. Priede it kā saka – nelokies kā tārps, netrīci bailēs, ej iztaisnotu muguru, ir augstākas, nopietnākas, cēlākas lietas; esi lepns par to, ka esi uz šīs zemes, ka esi kaut kas tik vērtīgs kā cilvēks. Dāvā harmoniju, miera, brīvības, mīlestības izjūtu.

Fiziskajā līmenī

Attīra sirdi un dvēseli, palīdz tikt galā ar depresiju. Pastiprina organisma vispārējo tonusu un imunitāti, atbrīvo no noguruma, remdē sāpes, sausina gļotādas, atvieglo elpošanu, nomierina sirdi.

Osis

Neitrāla enerģija

Enerģija nav pārāk spēcīga, bet harmonizējoša. Apvieno pretstatus. Palīdz tiem, kas cīnās, bet kam īsti nesanāk. Ar savu sīkstumu māca izturību. «Taisnie var krist septiņas reizes, un septiņas reizes arī ceļas» – šo mācību mums visvairāk sniedz tieši osis. Pie oša var doties jebkurā laikā, izņemot saullēktu un saulrietu, kad mainās sudraba un zelta enerģija jeb bioritms.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Sakārto to, kas jau ir, vajadzīgajā kārtībā, novērš haosu. Aktivizē mentālo ķermeni. Sniedz spēku un domu skaidrību saprast, kas vajadzīgs, kā un ko pareizāk darīt.

Fiziskajā līmenī

Palielina organisma vispārējo tonusu un stiprina imunitāti, palīdz pret nogurumu.

Lazda

Neitrāla enerģija

Pie lazdas jāiet tad, kad jau ir skaidrs rīcības plāns, jo viņa tikai palīdz materializēt domas, nenodalot, kas ir labs un kas var kaitēt. Tāpēc arī problēmu māktam pie lazdas doties nevajadzētu – sajūtas kļūs smagākas. Pie lazdas vislabāk doties no agra rīta līdz pusdienlaikam.

Apse

Enerģiju ņemošā

Kad piedzīvots par daudz ļaunuma un šīs pasaules zemiskuma, kad skaudība, raizes un ikdienas burzma nomocījušas, tīri labi var līdzēt apse, jo visas iepriekšminētās lietas labai pašsajūtai nu nemaz nav vajadzīgas. Apses «darbs» ir uzņemt un novadīt visas sliktās enerģijas. Tikai pēc tam, kad esat tikuši vaļā no visa liekā un sliktā, ieteicams doties pie enerģiju dodošajiem kokiem. Ejiet pie apses no saullēkta līdz pēcpusdienai, bet neuzturieties ilgāk par 10 minūtēm, citādi viņa paņems arī to, kas jums vajadzīgs. Cilvēkus netur par īpašiem draugiem, jo visvairāk saskaras ar dzīves tumšo pusi.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Attīra no negatīvajām enerģijām, pat no ļaunas acs noskauduma. Piešķir domām skaidrību.

Fiziskajā līmenī

Nomierina prātu, noņem trauksmi, kas traucē saprātīgi spriest.

Vītols

Enerģiju ņemošais

Maigs, smalks, līgans un saudzīgs, romantisks un mīlošs, kas pieķeras saviem draugiem. Savieno ar citām pasaulēm – tas bieži minēts arī pasakās, teikās, kur tieši vītola dobumos ir gan podi ar naudu, gan vārti uz citu dimensiju. Pie vītola var doties jebkurā laikā.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Vītols sakārto astrālo ķermeni, atjauno saikni ar Visumu, piešķir pareģa spējas, intuīciju. Atver acis uz visu daiļo.

Kadiķis

Enerģiju ņemošais

Gaismas koks. Kā pravietis, kas stiprina mūsu saikni ar kosmosu. Palīdzēs visiem. Enerģētiski visspēcīgāk attīra. Vislabāk doties pie viņa tad, kad spīd spoža saule vai mēness.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Sargā no ļauna. Attīra elpošanas orgānus, attīra smalko enerģiju, Visuma tīrākās un smalkākās vibrācijas, stiprina augstākus ķermeņus par mentālo. Atbrīvo no lāstiem, ļaunas acs, atkarībām.

Fiziskajā līmenī

Attīra elpošanas orgānus, palīdz, ja ir problēmas ar artrītu, diabētu, aptaukošanos, audzējiem, iekaisumiem.

Goba un vīksna

Enerģiju ņemošās

Ļoti radniecīgi koki. Goba pēc būtības ir mazliet mierīgāka, vīksna – asāka. Labāk saprot sievietes. Ļoti pieķeras, tāpēc draudzējieties atbildīgi, nesāpiniet un nepametiet! Izstaro viedumu, palīdz pieņemt saprātīgus lēmumus. Goba ir zināšanu koks un informāciju aizvada tālāk cilvēkam viegli uztveramā formā. Var apmeklēt vienalga kurā laikā, bet labāk no pulksten 11 līdz vakaram.

Kastaņa

Enerģiju ņemoša

Pie mums gan pārāk labi nejūtas, tomēr labprāt palīdz «savējiem» – tiem, kas turpat blakus dzīvo. Pati jūt, kura organisma daļa ir slima un kurai vajadzīga palīdzība.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Vēlams ciemos doties pa dienu. Ziedēšanas laikā labi atbrīvo no stresa. Atraisa cilvēka slēptākās spējas, līdzsvaro enerģijas. Vairo skaistumu un materiālo labklājību. Palīdz realizēt sapņus un idejas.

Fiziskajā līmenī

Labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, atjauno saikni starp dažādām orgānu grupām, palīdz pret apkārtējās vides nelabvēlīgo iedarbību.

Egle

Enerģiju ņemoša

Mazās eglītes ir enerģētiski gaišākas. Lielās ir it kā noslēgta rūgtuma pilnas, ne velti daudzviet minēti «drūmie, tumšie egļu meži». Ir cilvēki, kam piemīt neizskaidrojamas bailes tieši no lielo egļu audzēm, savukārt citi tur jūtas pasargāti un mierīgi – tā ir sava īpaša, noslēgta pasaule. Egles enerģija ir ļoti sena, blīva un lēna, tās klātbūtnē nevajag steigties – drīzāk nodoties pārdomām. Egle sniedz nojausmu par mūžīgo dzīvību.

Garīgajā un emocionālajā līmenī

Egle māca, ka savs laiks ir priecāties un spriņģot un savs laiks jāatvēl arī skumjām – neviens patiess cilvēks bez tām neiztiek. Tomēr, kad esi izskumis, izsērojies, laiks celties, iet un darīt. Egle māca arī pacietību, izturēt bēdas un raizes, kas reizēm pār mums nāk.

Fiziskajā līmenī

Palīdz, ja ir nogurums, depresija, galvassāpes. Ziemā attīra ķermeni no negatīvās enerģijas. Izcili attīra gaisu.