Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

Kredītsaistības un astroloģiskie riski

© scanpix

Dzīve uz parāda, tā ir skarba pieredze, kas nomāc, dzen depresijā un laupa dzīvesprieku. Te nav runa par civilizētām kredītsaistībām, kad, piemēram, par iegādātu mājokli tiek maksāta kāda ceturtā daļa no ģimenes ienākumiem un pilnībā pietiek arī citām vajadzībām.

Vairāk stāsts ir par tām saistībām, kas nav atbilstošas cilvēka ienākumiem un viņa iespējām nopelnīt.

Katra cilvēka individuālajā astroloģiskajā kartē redzams, kādas ir viņa attiecības ar svešiem finanšu resursiem, tajā skaitā ieguldījumiem un aizņēmumiem (arī līzingiem). Ja tās ir sarežģītas, tad skaidrs, ka no aizņemšanās jāturas pa gabalu.

Seši miljardi parādos

Iedzīvotāju jeb mājsaimniecību kredītsaistības Latvijā šā gada sākumā bija gandrīz seši miljardi eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati. Taču tam ir tendence sarukt. Turklāt Swedbank veiktais pētījums par Baltijas finansiālās aizsardzības deficīta indeksu parāda, ka Latvijas iedzīvotājiem pēdējā gada laikā finansiālā aizsardzība ir uzlabojusies. Pērn esam vairāk nodrošinājušies pret situācijām, ja ģimenē gadās kāds negaidīts dzīves pavērsiens. Kaut arī izklausās optimistiski, tomēr aiz skaitļiem un grafikiem ir cilvēki, katrs ar savu kredītstāstu. Un daudzi no tiem ir visnotaļ skumji.

Ātrās naudas valgos

Savulaik, kad Latvijā sākās ekonomiskā krīze, izveidojās kredītņēmēju sabiedriskas organizācijas, kas grūtībās nonākušajiem cilvēkiem piedāvāja bezmaksas profesionālu psiholoģisko palīdzību. Nav statistikas par to, cik cilvēkiem tā bijusi nepieciešama, taču psihologiem tolaik darba netrūka.

Nākamais problēmu vilnis sākās līdz ar ātro kredītu ņemšanas iespējām. Treknajos gados bankas patēriņa kredītus tomēr izsniedza cilvēkiem, kas daudzmaz varēja pierādīt savus ienākumus vai kam bija ķīla vai galvotāji, bet ātro kredītu tirgū nauda tika izsniegta gandrīz jebkuram, kurš spējīgs internetā aizpildīt anketu vai nosūtīt sms.

Aizņemies atbildīgi!

Katra cilvēka individuālajā horoskopā redzamas viņa attiecības ar materiālajām vērtībām, tajā skaitā kopējiem finanšu resursiem, kuros ietilpst gan biznesa ieguldījumi, gan nauda, kas tiek aizņemta no kredītiestādēm. Daudziem ar šo jautājumu viss kārtībā. Var aizņemties, atdot, un nekādu problēmu. Taču samērā bieži sastopamas kartes, kuras ieraugot cilvēks jābrīdina: aizņemies apdomīgi! Vai – nedari to vispār!

Detalizētu astroloģisko izklāstu varat lasīt žurnālā Praktiskā Astroloģija, bet mēs piedāvājam pārdomām popkultūras horoskopus par kredītsaistībām.

***

AUNS

Kaut arī dzīvē daudzās lietās viņš ir impulsīvs un ne visai apdomīgs, attiecībā uz naudu Auns spēj ieņemt pragmatisku pozīciju. Tomēr pastāv arī risks, ka šīs zodiaka zīmes pārstāvji impulsīvu emociju iespaidā var iegādāties kaut ko ne visai nepieciešamu, turklāt ar augstiem procentiem. Labākais variants – nelielas kredītsaistības uz īsu laika periodu.

VĒRSIS

Vērsis prot ar naudu rīkoties apdomīgi, to pietaupīt un iekrāt, tāpēc nepieciešamība pēc kredīta vai līzinga pirkuma var rasties diezgan reti. Taču, ja viņš ņems kredītu, tad, visticamāk, lai paaugstinātu savu dzīves komforta līmeni – iegādātos nekustamo īpašumu, auto vai kādu citu lielu, noderīgu un praktisku pirkumu. Aizņemšanās notiks pārdomāti.

DVĪŅI

Dvīņi nav rēķinātāji, tāpēc nereti rodas situācijas, kad viņi ne visai kontrolē savu naudas plūsmu. Tas var novest pie situācijām, kad mazliet pietrūkst līdz algai. Mirkļa iespaidā Dvīņi var līzingā noformēt jaunu planšetdatoru, telefonu vai auto. Turklāt pastāv diezgan liels risks pārmaksāt, jo praktiska aprēķināšana nav šīs zodiaka zīmes stiprā puse.

VĒZIS

Tā kā Vēži ir apdomīgi un viņiem nepatīk riskēt, šāda attieksme būs arī pret aizņemšanos. Vēzis labāk savilks jostu un iztiks ar mazumiņu nekā nonāks parādos. Ja tomēr tiks izlemts par labu kredītsaistībām, tad Vēzis rūpīgi izvērtēs visus par un pret, meklēs izdevīgāko variantu, kur ir iespējami zemākas procentu likmes, un ilgi visu pārdomās.

LAUVA

Lauvām patīk vērienīgs un komfortabls dzīvesveids, un kāpēc gan neizmantot kredīta vai līzinga iespējas? Procentu likmes un pārmaksāšana viņu īpaši neuztrauc, ja vien ir iespējas tikt pie kādas kārotas, krāšņas un elegantas lietas. Tieši šī vēlme Lauvam var sagādāt problēmas, jo, iegādājoties mantu, ne vienmēr tiek padomāts par kredīta atdošanu.

JAUNAVA

Praktiskās Jaunavas kredītsaistības uzņemsies tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Viņas izvērtēs piedāvājumu, rūpīgi izvēloties variantu ar viszemākajām procentu likmēm. Jaunavām piemērotākas ir ilgtermiņa saistības ar nelieliem ikmēneša maksājumiem. Pretējā gadījumā var rasties stress un finanšu nestabilitātes izjūta.

SVARI

Svaru zīmes pārstāvjiem tīk dzīvot skaisti, ar eleganci, taču ne vienmēr izdodas līdzsvarot ienākumus un izdevumus. Tāpēc reizumis rodas vajadzība izmantot aizdevumu. Tajā pašā laikā Svari ir gana apdomīgi, lai nepaļautos nesamērīgam skaistu lietu vilinājumam. Viņu pirkumi būs pārdomāti. Svari labprāt izmantos nelielu īstermiņa kredītu iespējas.

SKORPIONS

Labāk pieticīgāka manta, bet sava, nekā greznība uz parāda – tāds vairumā gadījumu būs Skorpiona moto. Šīs zīmes pārstāvji prot rīkoties ar naudu un to racionāli izmantot. Ja arī Skorpions uzņemsies kredītsaistības, tad visdrīzāk tās būs biznesa attīstībai. Iespējams, nauda tiks ieguldīta kādā vērtīgā pirkumā, piemēram, nekustamajā īpašumā.

STRĒLNIEKS

Šīs zīmes pārstāvji pret naudu izturas nopietni. Ja arī tiks ņemts kredīts vai kaut kas iegādāts līzingā, viņi atradīs izdevīgāko variantu. Reizumis gan Strēlnieka vēlmes var būt lielākas nekā iespējas, taču grūtībās viņi nonāks reti. Ilgtermiņa pasākumi Strēlnieku var nogurdināt, tāpēc vēlamākais variants – kredītsaistības uz īsu laiku.

MEŽĀZIS

Mežāzis dzīvē vēlas prognozējamību un stabilitāti, viņš ir krājējs, nevis tērētājs, tāpēc kredītsaistības uztvers kā apgrūtinājumu. Ir taču tik grūti šķirties no naudas, kas katru mēnesi jāatmaksā! Dzīve uz parāda Mežāzi var padarīt nomāktu. Vienīgais izņēmums – ja runa par nekustamā īpašuma iegādi, kas dzīvei piešķir lielāku stabilitāti.

ŪDENSVĪRS

Ūdensvīra galvā rosās daudz domu, viņš nodarbojas ar vairākām lietām vienlaikus, tāpēc ievērot finanšu disciplīnu ir samērā problemātiski. Tajā pašā laikā šīs zīmes pārstāvjiem patīk labi dzīvot. Tas var novest pie situācijas, kad Ūdensvīram ir vienlaikus vairākas saistības. Ir grūti ievērot atmaksas termiņus, tāpēc jāizveido savs finanšu kalendārs.

ZIVIS

Naudas jautājumus Zivis cenšas risināt operatīvi, un tas var novest gan pie nepārdomātas aizņemšanās, gan nevajadzīgiem tēriņiem. Tomēr parādsaistības uz Zivīm atstāj nomācošu iespaidu, tāpēc viņas no tām cenšas atbrīvoties pēc iespējas ātrāk vai arī iekavē atdošanu un mēģina par to nedomāt.