Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Krievija apsver aizliegt daudzu preču importu no ASV

© EPA/Scanpix

Atbildot uz Savienoto Valstu sankcijām, Krievija apsver aizliegt daudzu preču importu no ASV, tostarp datorus un datorprogrammas, piektdien ziņo Krievijas mediji.

Krievijas parlamenta apakšpalāta sagatavojusi likumprojekta uzmetumu, kurā paredzēti arī iespējami ierobežojumi alkohola, tabakas un medikamentu importam no ASV, kā arī ierobežojumu palielināšana ASV un sabiedroto valstu pilsoņu pieņemšanai darbā Krievijā.

Tiek arī ierosināts pārtraukt ASV un Krievijas sadarbību atomenerģētikas, aviobūves un raķešu dzinēju izgatavošanas jomās.

Tāpat ierosināts aizliegt vai ierobežot ASV firmām iespējas sniegt pakalpojumus audita, konsultēšanas un juridiskajās jomās.

Deputāti arī ierosina dot tiesības Krievijas uzņēmējiem ražot preces pēc ASV un to sabiedroto valstu izstrādātām tehnoloģijām bez to tiesību turētāju atļaujas.

Papildus tam tiek piedāvāts piešķirt valdībai tiesības iekļaut sankciju sarakstā jebkādas ASV un sabiedrotajās valstīs ražotas preces.

Kā vēstīts, ASV Finanšu ministrija 6.aprīlī paziņoja par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām.

Saskaņā ar Baltā nama pārstāvja teikto pēc šī saraksta izziņošanas to Krievijas fizisko un juridisko personu skaits, pret kurām sankcijas vērsusi prezidenta Donalda Trampa administrācija, sasniedzis 189.

ASV un Krievijas attiecības pēdējos gados ir pasliktinājušās, noslīdot līdz zemākajam punktam kopš Aukstā kara.

ASV apsūdz Krieviju par jaukšanos 2016.gada prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja Tramps, kurš šonedēļ tviterī ieteica Krievijai gatavoties iespējamajam ASV uzbrukumam Sīrijā, reaģējot uz ziņām par ķīmisko uzbrukumu netālu no Damaskas.