Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

"Rail Baltica" oponenti vēršas pie Baltijas valstu augstākajām audita iestādēm

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" oponenti nosūtījuši visu triju Baltijas valstu augstākajām audita iestādēm vēstuli, kurā pausts viedoklis, ka šis projekts nav racionāls no sociālā un ekonomiskā viedokļa, neatbilst prasībām attiecībā uz Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu un tā izmaksu un ieguvumu analīzē pieļautas vairākas nopietnas kļūdas kopsummā par 4,1 miljardu eiro.

Kā teikts vēstulē, ko parakstījis Igaunijas organizācijas "Avalikult Rail Balticust" valdes loceklis Prīts Humals, biedrības "Latvijas zeme, daba, tauta" valdes priekšsēdētājs Dzintars Livčāns un Lietuvas zemes īpašnieku savienības Pasvales nodaļas priekšsēdētājs Vids Damanausks, paredzamais projekta sociālais un ekonomiskais ieguvums ticis mākslīgi paaugstināts, manipulējot ar datiem par kravas automašīnu degvielas patēriņu un izmešu standartiem.

Tajā norādīts, ka audita pakalpojumu uzņēmuma EY ziņojumā nav izvērtētas ārējās izmaksas, kas saistītas ar būvdarbu ietekmi uz vidi, kā arī ar turpmāko ekoloģisko slodzi dzelzceļa līnijas ekspluatācijas laikā, lai gan to nosaka izmaksu un ieguvumu analīzes vadlīnijas.

Vēstules autori aicina Baltijas valstu augstākās audita iestādes noteikt, kuri neatkarīgie auditori izvērtējuši izmaksu un ieguvumu analīzi. Viņi arī vēlas uzzināt, vai augstāko audita institūciju pienākumos ietilpst Baltijas valstu kopuzņēmuma AS "RB Rail" finanšu audita veikšana, kādēļ izmaksu un ieguvumu analīze nav pilnībā publiskota un kā mazināts risks, ka analīzē pieļauto kļūdu dēļ ES varētu nolemt nefinansēt projektu.