Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Amerikāņi sastādījuši sarakstu ar Krievijas uzņēmumiem, kam draud sankcijas

© AFP PHOTO / Bay ISMOYO/Scanpix

ASV Valsts departaments ceturtdien iesniedzis Kongresā sarakstu ar Krievijas uzņēmumiem, kuriem varētu draudēt sankcijas.

Valsts departamenta preses pārstāve sacīja, ka tuvākajās dienās saraksts būs pieejams arī sabiedrībai, lai amerikāņu kompānijas un privātpersonas varētu pārtraukt sakarus ar šiem uzņēmumiem, kas saistīti ar Krievijas armiju un izlūkdienestiem.

Reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā un iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, ASV Kongress jūlijā piemēroja Krievijai jaunas sankcijas.

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš apšaubījis Maskavas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, iebilda pret sankciju likumprojektu, kas liedz viņam iespēju atcelt šīs sankcijas.

Tomēr pēc tam, ka Kongress apstiprināja likumprojektu ar veto drošu vairākumu, Tramps parakstīja likumprojektu, gan turpinot sūdzēties, kas tas ietver "antikonstitucionālus nosacījumus".

Maksim Blinov/Sputnik/Scanpix

Saskaņā ar jauno likumu ASV Valsts departamentam bija līdz 1.oktobrim jāiesniedz saraksts ar uzņēmumiem, kam draud sankcijas. Tomēr departaments termiņu nokavēja par gandrīz veselu mēnesi.

Likums prasa ASV valdībai, sākot ar nākamā gada 29.janvāri, vērsties pret kompānijām, kas apzināti iesaistījušās nozīmīgos darījumos ar sankciju sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem.

ASV Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs republikānis Bobs Korkers, kurš kļuvis par vienu no redzamākajiem Trampa kritiķiem, sacīja, ka "Valsts departamenta šodien sniegtās vadlīnijas ir labs pirmais solis" ļoti sarežģīta likuma īstenošanā.