Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Eksperiments: Vai Tu varētu izdzīvot ar 150 eiro mēnesī?

© Sabīne Koklačova/facebook.com

Drosmīga sieviete vārdā Sabīne Koklačova šī gada sākumā izveidojusi blogu “A Year Without Shopping”, kur tiek publicēta aktuālākā informācija par eksperimentu, kura gaitā tiek noskaidrots, vai viena mēneša ietvaros viena persona var izdzīvot ar 150 eiro lielu budžetu.

Sabīne eksperimentu veic tamdēļ, lai krātu mirkļus, nevis lietas, parādīt, kā var patērēt mazāk, nezaudējot dzīves kvalitāti.

Esmu nolēmusi iet nedaudz tālāk un pavadīt gadu bez iepirkšanās jeb iegādāties tikai to, kas, manuprāt, ir pats nepieciešamākais. Pārbaudīt, cik tālu es esmu gatava iet? Cik tālu atkāpties no sava ego, komforta zonas un sabiedrības uzstādījumiem? Un tas man ir labs jautājums! Kas man ir patiešām nepieciešams? Nebūšu hipokrāte, zobu birste droši vien būs jāpērk, bet mans “challenge” jeb uzstādījums ir dzīvot ar pēc iespējas videi draudzīgākiem paņēmieniem, saglabājot dzīves kvalitāti, savā blogā komentē Sabīne Koklačova.

Sabīne Koklačova/facebook.com

Eksperimenta gaitā Sabīne pārliecinājusies, ka kvalitatīvi mājsaimniecības un skaistumkopšanas un dekoratīvās kosmētikas produkti netērējas tik strauji. Līdz ar to, lai arī pirmajā brīdī šķiet, ka tiek maksāts vairāk, ilgtermiņā tas atmaksājas. Trešo daļu Sabīnes tēriņu veidoja maksa par meditācijas nodarbībām, pastāv iespēja, ka mēnesī būtu iespējams iztērēt tikai 100 eiro, ziņo portāls skaties.lv.

Lai vieglāk būtu sekot līdzi izmaksām, es 150 eiro izņēmu no kartes un visu summu turēju makā. Jau izvērtēju uz priekšu, cik maksās meditācijas nodarbības, cik aptuveni būs jāiztērē sabiedriskajam transportam. Aptuveni saplānoju ēdienkarti un tos produktus, kurus var tērēt ilgāku laiku, nopirku jau mēneša sākumā - dažādus graudaugus, riekstus, miltus un tādas lietas, komentē eksperimenta aizsācēja Sabīne.
Diezgan apbrīnojami, bet marta mēnesī esmu iekļāvusies savā 150 eiro budžetā un man pat palika pāri 3,17 eiro. Pie tam, mājās uztaisīju pat vairākas pasēdēšanas un biju uz diviem meditācijas retrītiem. Kā tas iespējams? Es ēdu kā cālis, eju uz darbu ar kājām un gatavoju pati, papildina Sabīne Koklačova.

Protams, eksperimentam noslēdzoties, Sabīne atzīst, ka 150 eiro budžets varētu būt galējība un ilgtermiņā ar šādām izmaksām nevarētu rēķināties, jo gadās neparedzētie izdevumi vai citi svarīgi dzīves notikumi, kuri prasa zināmas investīcijas.