Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Kijeva aizliedz veikt kravu pārvadājumus uz teroristu "republikām"

© Scanpix

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome (NDAP) trešdien pieņēmusi lēmumu pārtraukt kravu pārvadājumus pāri frontes līnijai uz okupētajiem Donbasa rajoniem un no tiem.

Ar šādu iniciatīvu padomē bija vērsies Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Ierosinu NDAP pieņemt lēmumu pilnībā uz laiku apturēt transporta satiksmi - turklāt ne tikai dzelzceļa - ar okupēto teritoriju. Aizliegums būs spēkā tik ilgi, kamēr okupanti nebūs atdevuši Ukrainas jurisdikcijā nozagtos Ukrainas uzņēmumus," sacīja prezidents.

Izņēmums nosakāms vienīgi humānām kravām, viņš piebilda.

Situācija Ukrainas austrumos ir būtiski pasliktinājusies, sacīja Porošenko. Turklāt Krievija atzinusi teroristu pasludināto "republiku" pases.

"Viņu viltvāržu vadība konfiscējusi, sagrābusi Ukrainas uzņēmumus. Atņemto aktīvu vērtība, provizoriski lēšot, ir divi miljardi dolāru. Daļa īpašnieku - ir jādod viņiem pienācīgais gods - ražošanu ir apturējuši. Bet tie, kas turpina, protams, nevar cerēt uz preču realizāciju Ukrainā," sacīja prezidents.

"Uz laiku, kamēr nebūs izpildīti pirmais un otrais punkts Minskas 2015.gada 12.februāra līgumu izpildīšanas pasākumu kompleksā, kā arī kamēr Ukrainas jurisdikcijā nebūs atdoti sagrābtie uzņēmumi, aizliegt kravu pārvietošanos pāri saskares līnijai," padomes paziņojumu nolasīja tās sekretārs Oleksandrs Turčinovs.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 10 000 cilvēku.