Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Investoriem aug interese par Baltijas valstīm; vismazāk par Latviju

© Scanpix

Pērn uzņēmumu iegādes un apvienošanās (M&A) darījumu skaits Baltijas valstīs kopumā ir audzis un bijis aktīvākais pēdējā desmitgadē, taču Latvija bijusi investoriem mazāk pievilcīga valsts, liecina advokātu biroja "Ellex" veiktais pētījums par M&A darījumu dinamiku Baltijas valstīs 2016.gadā.

M&A darījumu skaits 2016.gadā audzis par 24%, pērn notikuši 63 darījumi. Arī darījumu vērtības apjoms ir pieaudzis par 17%, kopumā pērn sasniedzot 716 miljonus eiro, liecina pētījums.

Aktīvākā valsts M&A darījumu jomā pērn bijusi Igaunija, kur notikusi aptuveni puse no visiem darījumiem Baltijas valstīs jeb 33 darījumi 331 miljona eiro vērtībā. Lietuvā notikuši 19 darījumi 234 miljonu eiro apmērā, bet Latvijā - 11 darījumi 151 miljona eiro apmērā. Atšķirībā no Igaunijas un Lietuvas Latvijā pērn nedaudz samazinājies gan darījumu skaits, gan to kopējā vērtība.

"Igaunijas piemērs spilgti rāda, ka mērķtiecīgs valsts pozicionējums tehnoloģiju jomā ir palīdzējis veicināt valsts ekonomiku, tostarp vairākus apjomīgus darījumus IT un komunikāciju sektorā, kas nodrošina Igaunijai stabilu pirmo vietu kā pievilcīgākajai valstij Baltijā M&A jomā. Šis ir labs brīdis tam, lai Latvija mērķtiecīgi un vienoti nopozicionētos un tiktu pie sava īpašā stāsta investoriem. Tas palīdzētu ne tikai investīciju videi, bet stiprinātu ekonomiku kopumā," norāda zvērinātu advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" partneris Raimonds Slaidiņš.

Vērtējot M&A darījumu struktūru dažādu biznesa nozaru griezumā, līderis ar darījumiem 268 miljonu eiro vērtībā pērn bijis tā sauktais TMT sektors jeb tehnoloģijas, mediji, telekomunikācijas. Tam seko darījumi patēriņa, transporta, finanšu sektoros un enerģētikā.

"Vairākas nozares 2016.gadā piedzīvojušas nozīmīgu izaugsmi. Viens no vilcējspēkiem bija telekomunikācijas, tehnoloģijas un mediji, kur pieredzēts lēcienveidīgs darījumu skaita pieaugums. Baltijas valstis ir mājvieta vairākiem inovatīviem tehnoloģiju uzņēmumiem. Tajā pat laikā starptautiskie tehnoloģiju uzņēmumi ar īpašu uzmanību skatās uz Baltijas valstīm kā iespēju investīcijām, lielā mērā pateicoties Igaunijas e-pakalpojumu platformai e-Residency," secināts pētījumā.

Tomēr summas ziņā lielākais darījums Baltijā pērn bija veikalu tīkla "Rimi" īpašnieces Zviedrijas kompānijas "ICA Gruppen" lēmums Lietuvā par 213 miljoniem eiro iegādāties uzņēmumu "Palink", kam pieder mazumtirdzniecības tīkls IKI.

Runājot par perspektīvākajām nozarēm tuvāko gadu laikā, pētījuma autori min patēriņa sektoru, kā arī enerģētikas un komunālo pakalpojumu nozari, ņemot vērā stratēģisko šīs nozares uzņēmumu nozīmi un turpmākos attīstības procesus Baltijas valstu enerģētikas tirgū.

"Ellex Baltic M&A Monitor 2017" pētījums tapis sadarbībā ar M&A tirgus izpētes dienestu "Mergemarket".