Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

"Toshiba" cieš zaudējumus ASV

© Scanpix

Japānas elektronikas un tehnoloģiju kompānija "Toshiba Corp." otrdien norādīja uz iespējamu jaunu grāmatvedības skandālu, uzņēmumam aizkavējot pēdējo finanšu rezultātu publiskošanu un vienlaikus paziņojot, ka tiks reģistrēti vairāki miljardi dolāru zaudējumi ASV atomenerģētikas tehnoloģiju struktūrvienībā "Westinghouse Electric Co.".

"Toshiba" akcijas cena otrdien piedzīvoja strauju kritumu pēc tam, kad kompānija pārsteidza tirgus ar nespēju publiskot šā fiskālā gada pirmo deviņu mēnešu finanšu rezultātus, kā tika paredzēts.

Uzņēmums paziņoja, ka tas pieprasījis termiņa pagarinājumu uz vienu mēnesi, lai iesniegtu šos finanšu rezultātus tirgus regulatoriem. Savukārt neilgi pēc tam kompānija izplatīja drūmas sākotnējās prognozes.

"Toshiba" prognozē, ka šajā biznesa gadā, kas noslēgsies martā, uzņēmums cietīs zaudējumus 390 miljardu jenu (3,2 miljardu eiro) apmērā, 700 miljardu jenu (5,7 miljardu eiro) zaudējumus reģistrējot ASV atomenerģētikas tehnoloģiju struktūrvienībā.

Tāpat kompānija pavēstīja, ka tās padomes priekšsēdētājs Šigenori Šiga atkāpsies no sava amata, taču turpinās darbu uzņēmumā, "Toshiba" veicot izmeklēšanu saistībā ar "Westinghouse Electric" īstenotu pārņemšanas darījumu.

"Toshiba" norāda, ka tās juristi un neatkarīga auditēšanas kompānija izpēta grāmatvedību saistībā ar "Westinghouse Electric" īstenotu darījumu, kurā tas iegādājās ASV uzņēmumu, kas būvē atomelektrostacijas.