Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Lielbritānija izstāsies no ES vienotā tirgus

© SCANPIX

Lielbritānija, izstājoties no Eiropas Savienības (ES), atstās arī bloka vienoto tirgu, lai tādējādi atgūtu kontroli pār ES pilsoņu ieceļošanu, otrdien paziņoja premjerministre Terēza Meja.

""Breksitam" ir jābūt kontrolei pār iebraucošo cilvēku skaitu no Eiropas un to mēs piedāvāsim. Tas, ko ierosinu, nav savienojams ar dalību kopīgajā tirgū," atzina Meja.

Taču viņa piebilda, ka vēlas panākt ar ES jaunu vienošanos par muitas ūniju, kas dos "vislielāko iespējamo pieeju" vienotajam tirgum.

Meja norādīja, ka "mēs pametam Eiropas Savienību, bet mēs nepametam Eiropu". Pagājušā gada referendums par izstāšanos no ES bija "balsojums par mūsu parlamentārās demokrātijas atjaunošanu un kļūšanu vēl lielākā mērā starptautiskai", sacīja Meja.

Premjere arī pavēstīja, ka aiziešana no ES nozīmē to, ka "beigsies dienas, kad Lielbritānija katru gadu veic milzīgus ieguldījumus ES".

"Globālai Lielbritānijai ir jābūt brīvai slēgt brīvās tirdzniecības līgumus ar valstīm ārpus ES," sacīja Meja. "Lielbritānijai ir jāpalielina tirdzniecība ar visstraujāk augošajiem tirgiem pasaulē."

Runājot par aiziešanas grafiku, Meja norādīja, ka Lielbritānija centīsies panākt "pakāpenisku procesu" pēc divus gadus ilgām formālām sarunām, kas ļaus "izvairīties no postošas klints kraujas".

Meja arī apsolīja, ka Lielbritānijas parlamentam būs iespēja balsot par galīgo vienošanos ar ES, kas saturēs Apvienotās Karalistes izstāšanās noteikumus.

"Varu šodien apliecināt, ka valdība galīgo vienošanos, pirms tā stāsies spēkā, nodos balsojumam abās parlamenta palātās," pavēstīja Meja.

Tikmēr Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers paziņojis, ka Meja "beidzot ieviesusi nedaudz skaidrības" par viņas valdības plāniem attiecībā uz izstāšanos no ES.