Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Eksperti: Grieķijas referenduma patiesie ieguvēji ir Eiropas Savienība

© Scanpix

Kamēr vieni par svētdien notikušo Grieķijas referendumu, kurā Grieķijas iedzīvotāji noraidīja SVF noteikto parādu atdošanas kārtību, ir skeptiski, tikmēr pasaules ietekmīgākie ekonomisti un eksperti teic – šie referenduma rezultāti apstiprina, nevis apgāž Eiropas ideoloģiju un noteikti vērtējami kā pozitīvi.

Vēl dažas dienas pirms referenduma, Nobela prēmijas ekonomikā laureāts, amerikāņu ekonomists Džozefs Stiglics bija kritizējis kārtību, kādā tiek piedzīts Grieķijas parāds un apšaubījis kreditoru izvirzīto noteikumu ilgtermiņa darbības spēju.

„Starptautiskajiem kreditoriem nepieciešams atzīt, ka pasākumi, kurus viņi piedāvāja pirms pieciem gadiem, ir kļuvuši par iemeslu Grieķijas ekonomikas dziļai depresijai ar negatīvām sekām. Taupības pasākumi ir izrādījušies neefektīvi,”Dž. Stiglics raksta komentārā izdevumā Time. Tāpat arī intervijā ar The Guardian Dž. Stiglics norādījis - strīds vairs nav par naudu. „No malas varētu šķist, ka pieaugošie ķīviņi un asumi Eiropā ir neizbēgams rezultāts pēc rūgtās spēles starp Grieķiju un tās kreditoriem. Patiesībā Eiropas līderi beidzot sāk atklāt patieso strīda būtība un atbilde nav patīkama: tas ir par varu un demokrātiju daudz vairāk nekā naudu un ekonomiku.”

Dž. Stiglics arī uzsver – negatīvs balsojums šajā kontekstā, nebūtu slikta alternatīva, jo ļautu Grieķiem pašiem veidot savu ekonomiku.

 „PRET balsojums vismaz dotu iespēju Grieķija pašai kontrolēt savu likteni. Grieķi iegūtu iespēju veidot nākotni, kas, varbūt arī nebūtu tik bagāta kā vakardiena, tomēr būtu daudz cerīgākā nekā šodienas starptautisko kreditoru spīdzināšana,” bilst Nobela prēmija laureāts.

Līdzīgs viedoklis ir arī atpazīstamajam ekonomistam un vēl vienam Nobela prēmijas laureātam Paulam Kurgmanam, kurš apgalvo – arī Eiropas Savienība no referenduma rezultātiem ir tikai ieguvusi

„Mēs tikko esam redzējuši kā Grieķija stājas pretim patiešām spēcīgai iebiedēšanas kampaņai, kuras mērķis bijis mudināt Grieķijas iedzīvotājus gāzt valdību un pieņemt kreditoru noteikumus. Tas bija apkaunojošs brīdis modernās Eiropas vēsturē un, lai gan šķiet, ka šajā referendumā vinnējusi ir Ciprsa valdība, patiesībā uzvarējusi ir Eiropas Savienības ideoloģija un demokrātiski domājušie cilvēki visā pasaulē,” savā komentārā izdevumā The New York Times raksta P. Krugmans.

Tāpat viņš arī norāda, ka pat, ja Grieķijai savas izvēles dēļ nāksies atstāt Eirozonu, referenduma ieguvumu bilance jebkurā gadījumā būs pozitīva, jo demokrātiskas vērtības ir krietni nozīmīgākas kā finansiālas vienošanās.