Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Krievijas baidās, bet mēs ēdam Eiropas liellopu gaļu

© f64

Krievija nolēmusi paplašināt gaļas produktu importa aizliegumu, apgalvojot, ka Eiropas Savienības valstīs ražotajā liellopu gaļas produkcijā uzietas antibiotiku atliekvielas.

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) tikmēr mierina iedzīvotājus – uztraukties par to, ka vienlaikus ar maltīti ēdam antibiotikas, nav pamata, un Krievijas aizliegumam ir politisks, nevis zinātnisks raksturs.

Papildinot spēkā jau esošos aizliegumus, Eiropā ražotus liellopu gaļas subproduktus Krievijā aizliegts ievest no 21. oktobra. Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests Rosseļhoznadzor norāda, ka Eiropas Komisijas garantijām nav pamata uzticēties. Pēdējo divu mēnešu laika konstatēti 17 gadījumi ar neatbilstībām Krievijas veterināri sanitārajām normām. Produktos atklāti patogēnie mikroorganismi, smagie metāli un hloramfenikols, kas arī Eiropas Savienībā ir aizliegta antibiotika. Izbrāķētās gaļas izcelsmes valstis ir Austrija, Dānija, Itālija, Polija un Vācija. Tagad gaļas aizliegums importam Krievijā noteikts visai Eiropas Savienībai. PVD ģenerāldirektors Māris Balodis skaidro, ka Latvijas uzņēmumus jaunā sankcija skars minimāli, pārtikas eksports uz Krieviju jau līdz šim ir praktiski apstājies. Būtiskāks jautājums, vai iedzīvotājiem tagad jāpiesargās lietot pārtikā importa gaļas produktus. Valsts galvenais veterinārārsts atbild noliedzoši: «Visās ES dalībvalstīs ir ļoti stingra atliekvielu kontroles programma, arī Latvijā. Gadījumi, kad tās konstatējam, ir ļoti reti.» Jebkurš veterinārārsts rūpīgi seko, lai pēc ārstēšanas kursa, ja tāds bijis nepieciešams, dzīvnieks netiktu uzreiz izmantots piena vai gaļas ieguvei. «Krievija pieņēmusi politisku lēmumu, kas balstās uz atsevišķiem laboratoriskiem izmeklējumiem,» rezumē M. Balodis.