Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Vairāk nekā 2,2 miljardi pasaules iedzīvotāju- nabagi

© Scanpix

Vairāk nekā 2,2 miljardi pasaules iedzīvotāju dzīvo nabadzībā vai uz nabadzības sliekšņa, un situāciju pasliktina finanšu krīzes, dabas katastrofas, pieaugošās pārtikas cenas un vardarbīgi konflikti, brīdina ANO.

Kaut arī nabadzība pasaulē ir samazinājusies, nopietnus draudus turpina sagādāt pieaugošā nevienlīdzība un sistēmiskas problēmas, teikts ANO gadskārtējā tautas attīstības ziņojumā.

ANO norāda, ka aptuveni 1,2 miljardi pasaules iedzīvotāju nākas ikdienā izdzīvot ar aptuveni 1,25 ASV dolāriem vai pat mazāku naudas summu.

Nabadzības problēmu risināšanā svarīga loma ir valdības politikas orientēšanai uz darba vietu radīšanu un sociālo drošības sistēmu, teikts ziņojumā.

"Dziļa nevienlīdzība un nabadzība bieži vien izceļ strukturālās vājās vietas. Lielāka nabadzība parasti ir starp nabadzīgajiem, sievietēm, minoritātēm (etniskām, valodas, reliģijas, migrācijas vai seksuālām), pamattautību iedzīvotājiem, lauku un nomaļu reģionu iedzīvotājiem, invalīdiem un valstīm, kurām nav pieejas atklātiem ūdeņiem vai ir ierobežoti dabas resursi," teikts ANO ziņojumā.

"Bezdarbs bieži vien ir saistīts ar paaugstinātu noziedzību, pašnāvībām, vardarbību, narkotiku lietošanu un citām sociālām problēmām. Tādēļ nodarbinātības ieguvumi sabiedrībai ir krietni lielāki par privāto ieguvumu - algu," norāda ziņojuma autori.

"Pievērošot uzmanību šīm vājajām vietām, visi cilvēki varētu izbaudīt attīstības progresu un iedzīvotāju attīstība kļūtu vienlīdzīgāka un ilgtspējīgāka," teikts ziņojumā.

Gadskārtējā ANO tautas attīstības pārskatā Latvija ierindota starp pasaules visattīstītākajām valstīm, ieņemot 48.vietu.

Pārējās divas Baltijas valstis ir apsteigušas Latviju attīstības ziņā, un attiecīgi Igaunija atzīta par 33. attīstītāko valsti, bet Lietuva - par 35. attīstītāko valsti.

Pārskatā 186 pasaules valstis sarindotas secībā pēc tautas attīstības indeksa (HDI), kurā ņemts vērā iedzīvotāju vidējais dzīves ilgums, izglītība un ienākumi uz vienu cilvēku.

Par pasaules attīstītāko valsti atzīta Norvēģija, otro vietu ieņem Austrālija, kam seko Šveice, Nīderlande, ASV. Saraksta pēdējā vietā atrodas Kongo Demokrātiskā republika, bet virs tās Centrālāfrikas Republika, Čada, Sjerraleone un Eritreja.

ANO pārskatus par tautas attīstību izdod kopš 1990.gada. Pētījumus sagatavo neatkarīga ekspertu komanda, kura izmanto plašu informācijas klāstu, ko sniedz valsts institūcijas, akadēmiskie spēki un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji.