Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

"Ryanair" nevēlas atklāt, vai tā ir plānojusi Latvijas tiesās no lidostas piedzīt 802 000 eiro

© Scanpix

Īrijas zemo cenu lidsabiedrību "Ryanair" nevēlas atklāt, vai tā ir plānojusi un kad plānojusi vērsties Latvijas tiesā ar Londonas šķīrējtiesas nolēmumu par 802 000 eiro kompensācijas pieprasīšanu no starptautiskās lidostas "Rīga".

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja lidsabiedrībā "Ryanair", tās paziņojums presei ir īss - juridiskos jautājumus tā patlaban nekomentēs.

Arī lidostas "Rīga" vadība šķīrējtiesas lēmumu un no tā izrietošās iespējamās sekas publiski atsakās izvērtēt, norādot, ka lidostas advokāti ir snieguši izsmeļošus komentārus par šķīrējtiesas spriedumu un tā iespējamajām tiesiskajām sekām. Iepriekš lidostas valdes priekšsēdis Aldis Mūrnieks vairākkārt ir kritizējis "Ryanair" sadarbības stilu.

Kā ziņots, Latvijas valsts starptautiskās lidostas "Rīga" personā zaudējusi Londonas šķīrējtiesas prāvā pret Īrijas zemo cenu lidsabiedrību "Ryanair", un, iespējams, tai būs jākompensē 802 000 eiro zaudējumus, lai gan gala lēmums vēl nav pieņemts, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja lidostu pārstāvošais advokāts advokāts Uģis Zeltiņš.

Viņš gan skaidroja, ka, neskatoties uz to, ka šķīrējtiesnesis ir pieņēmis šādu nolēmumu, pagaidām tas nav pakļauts Latvijas tiesas kontrolei, un, "cik mums zināms, "Ryanair" nav prasījis tā izpildi Latvijas tiesās". Tas nozīmējot, ka statuss nav galīgs, jo nav zināms, ko par šo lietu domās Latvijas tiesas, vai tās piekritīs, ka tas ir izpildāms.

Advokāts norādīja, ka "Ryanair" pārstāvjiem pašiem ir jādodas uz Latvijas tiesām un jāsaka, ka te ir šķīrējtiesas nolēmums un attiecīgi viņi grib redzēt izpildrakstu. Viņš arī uzsvēra, ka par lietas būtību nedrīkst izteikties, jo tā ir konfidenciāla informācija.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) savukārt norādījis, ka situācijas attīstība pēc tam, kad Latvijas valsts starptautiskās lidostas "Rīga" personā zaudēja Londonas šķīrējtiesas prāvā pret Īrijas zemo cenu lidsabiedrību "Ryanair", ir atkarīga no lidostas tālākās tiesvedības stratēģijas, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja

"Pietiek.com" no informētiem avotiem iegūtā informācija par Londonas šķīrējtiesas lēmumu liecina, ka tiesa apmierinājusi faktiski visas "Ryanair" prasības un noraidījusi lidostas "Rīga" pretprasību divu miljonu eiro apmērā par īru lidsabiedrības nenomaksātajiem rēķiniem. Tiesas argumenti balstās satiksmes ministra Šlesera 2004.gada 23.jūlijā noslēgtajā un 2007.gada 10.decembrī arī Šlesera laikā grozītajā līgumā starp "Ryanair" un lidostu "Rīga".

"Pietiek.com" uzsver, ka Londonas šķīrējtiesas lēmums ne tikai "iecementē" Šlesera laikā noslēgtā neizdevīgā līguma sekas, bet atklāj jautājumu par lidostas drošības nodevas likumību, kas kopš 2012.gada 1.janvāra lidostā "Rīga" iekasēta no "Ryanair" pasažieriem. Londonas šķīrējtiesa savā lēmumā ļāvusi "Ryanair" informēt savus pasažierus, ka uz tiem nav bijusi attiecināma drošības nodeva un viņiem ir tiesības uz naudas atgūšanu.

Lidostas drošības nodevu valdība ieviesa un lidosta "Rīga" sāka iekasēt no 2012.gada 1.janvāra. Pasažieriem, kuri to apmaksā, pērkot biļeti no lidsabiedrības, nodeva ir 6,5 eiro, bet pasažieriem, kuri to apmaksā lidostā, nodeva ir septiņi eiro. Tā kā "Ryanair" pieprasījis kompensāciju par neiegūto peļņu, jo jaunā nodeva sadārdzinājusi pasažieriem ceļošanu, to skaits sarucis un nācies samazināt reisus un atteikties no dažiem galamērķiem, šķīrējtiesa lēmusi, ka lidostai jāmaksā īriem 802 000 eiro liela kompensācija.