Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

SS.LV ir mūsu sabiedrības un ēnu ekonomikas spogulis

SS.lv domēna slēgšana spilgti atklājusi ļoti lielu Latvijas problēmu - sabiedrība nodokļu nemaksāšanu sāk uztver kā pozitīvu rīcību. Šī iezīme ir ne tikai nepatīkami pārsteidzoša, bet arī ārkārtīgi bīstama.

Publiskā jezga ap ss.lv sākās tādēļ, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) nolēma apturēt SIA Internet darbību, kas ir šī sludinājuma portāla administrētājs. Jā, protams, pirmā reakcija, lasot ziņu virsrakstus, ir gana mulsinoša - VID mēģina parādīt savu varu un pārākumu pār nodokļus maksājošu uzņēmumu. Pavisam maz ir izskanējis tas, kas notika vēl pirms VID pieņēma šādu lēmumu. Proti, uzņēmumam pusgada garumā informācija ir prasīta dažādās formās, ka tas ir ignorējis pat piespriestos administratīvos sodus.

Un kā vārdā? Man nav saprotama šī iespītēšanās, ņemot vērā, ka uzņēmums kā labs nodokļu maksātājs varēja sniegt savu ieguldījumu visaptverošu krāpniecības shēmu apkarošanā un nelikumībās, kas lietotu automašīnu nozarē sasniegusi kulmināciju. Ir jāsaprot, ka cīņa ar šiem krāpniekiem ir cīņa pret valsts izlaupītājiem, un ar šo shēmu palīdzību tiek izlaupīta valsts, kurā dzīvo mūsu ģimenes, draugi, paziņas. Mēs pieprasām sakārtotu veselības sistēmu, kvalitatīvu izglītību bērniem, bet vienlaikus atbalstām to, ka tiek piesegtas nodokļu izkrāpšanas shēmas lielos apjomos.

Tās nav kaut kādas abstraktas spekulācijas, tie ir simtiem miljoni eiro, ko mēs, šīs valsts iedzīvotāji, zaudējam tikai tāpēc, ka kāds vēlas dzīvot krāšņu, skaistu dzīvi, krāpjoties ar nodokļiem. Auto asociācijas dati liecina, ka noteiktā cenu segmentā krāpšanās ar nenomaksātu PVN vai nedeklarētu uzņēmējdarbību, apejot visus nodokļus, jau sasniedz pat 80% no kopējā apjoma. Un kā lai šādā situācijā izdzīvo tie tirgotāji, kas nekrāpjas? Par kādu veselīgu konkurenci un uzņēmējdarbību mēs šeit varam runāt? Sabiedrība patlaban aizstāv vienu komersantu, kas ar savu rīcību atbalsta milzīgu ēnu ekonomikas daļu, bet tajā pašā laikā pat neaizdomājas, ka tieši šī lojālā attieksme pret krāpniekiem nodara pāri veselai nozare, kura godprātīgi maksā nodokļus.

Auto shēmas Pirmā specifiskā lieta ir tā, ka auto ir reģistrējams objekts. Kamēr tas ir reģistrēts kādas valsts CSDD, ir skaidri redzams un identificējams tā īpašnieks. Ja auto pircējs ir privātpersona, tad tiklīdz šis auto kādā valstī tiek noņemts no uzskaites, vairs nav iespējams izsekot nedz auto īpašniekam, nedz cenām, par kādām tas tiek pārdots, nedz arī cik reizes auto tiek pārdots starpposmā. Tātad ir iespējams redzēt procesa sākumu un beigas, apmēram nojaust, kas ir noticis pa vidu, bet shēmotāju identificēt ir grūti. Tā ir klasika, kā darbojas nodokļu izkrāpēji autonozarē. Tātad pilsonis X iegādājās Vācijā auto par 10 000 eiro skaidrā naudā. Tur viņš paraksta pirkuma līgumu brīvā formā,samaksā naudu, paņem auto un dodas mājās. (Loģistikas risinājumi, protams, var būt dažādi.) Tālāk viņš ievieto sludinājumu ss.lv, kur norāda e-pastu, piemēram, labatačka@inbox.lv un priekšapmaksas telefona numuru, nosaka cenu 12 000 eur un gaida pircēju. 90% gadījumu no Vācijas viņš brauc atpakaļgaitā un odometra rādījums būtiski sarūk, bet tas ir cits stāsts.

Kad pircējs ir uzradies un atzinis auto par labu esam, pilsonis X viņam saka: “Klau, davai saki, ka tu pats to mašīnu no Vācijas atdzini. Nopirki tur un tur no tā un tā.” Varbūt arī kādu atlaidi pircējam iedod, ja šis uzreiz nepiekrīt. Kad pircējs piekrīt, tiek aizpildīts visnotaļ brīvi pieejams fiktīvs Vācijas parauga pirkuma līgums jau uz jaunā pircēja vārda. Pircējs CSDD aizpilda anketu, kur saraksta iepriekš sagatavotas atbildes uz jautājumiem - kā un uz kurieni viņš pēc mašīnas braucis, un lieta darīta! Līdzīgi pilsonis X izdara ar 10 mašīnām, pats par sevi informāciju neuzrādot vispār nekur, izņemot sludinājuma portālu ss.lv. Tur ir ziņas gan par IP adresēm, gan arī par personu, kas sludinājuma izvietošanu ir apmaksājis, un arī informācija cik vēl sludinājumus šī persona ir izvietojusi. Attiecīgi arī nodokļus par nopelnīto darbonis X nesamaksā. Papildus tam arī neuzņemas nekādu atbildību par pārdoto auto.

Nauda kabatā, un visi gali ūdenī. Ja vien ss.lv šo informāciju nenodos VID. Un nedod, kā redzam. Viena no izplatītākajām shēmām dārgākām lietotām automašīnām ir izvairīšanās no PVN samaksas, automātiski padarot auto par PVN tiesu lētākus tirgū salīdzinājumā ar godīgu komersantu piedāvāto. Shēma darbojas ļoti elementāri - auto ieved no citas valsts, iegādājoties no juridiskas personas bez PVN un tur tās fiktīva Latvijas uzņēmuma krājumā bez PVN, bet patiesībā auto tirgo tieši pircējam Latvijā bez PVN iesaistes. Tiek norādīts, ka auto iegādājas Latvijas pircējs, pats atvedot auto tieši no, piemēram, Vācijas privātā īpašnieka “Hansa”, falsificējot iegādes līgumus, kas iesniedzami CSDD. Otra regulāra shēma tiek īstenota, fiktīvi piemērojot PVN likuma 138. pantu kā komisijas darījumu lietotām precēm no privātpersonas, kaut gan patiesībā preces ir pirktas no juridiskas personas, un PVN ir jāpiemēro. Tādā veidā tiek tirgotas automašīnas bez PVN un vienīgais ar nodokļiem apliktais darījums ir starpniecības komisija par nebūtisku summu līdz 1000 eiro. Krāpšanās ar PVN un nodokļu nomaksu tiek veikta visā lietoto automobiļu tirgū gan Talsos, gan Tukumā, gan Rumbulā un citos plačos.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā