Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vairāk nekā divus gadus maternitātes un paternitātes pabalstus aprēķinās 80% apmērā no vidējās algas

Laika periodā no 2010.gada 3.novembra līdz 2012.gada 31.decembrim maternitātes pabalstu un paternitātes pabalstu piešķirs 80% nevis līdzšinējo 100% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz šodien Saeimas izskatīšanai komisijām nodotie grozījumi likumā "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. līdz 2012.gadam".

Turklāt laika periodā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim mainīs piešķirto slimības pabalstu, maternitātes pabalstu un paternitātes pabalstu apmērā: ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā ir līdz 11,51 latam, tad pabalsts tiks izmaksāts piešķirtajā apmērā, turpretī, ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniegs 11,51 latu, tad par par katru kalendāra dienu izmaksās 11,51 latu un 50% no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu.

Līdz 2012.gada 31.decembrim sociāli apdrošinātai personai, kura atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, par bērna, kurš dzimis pēc 2010.gada 2.novembra, kopšanu pabalsts tiks izmaksāts iepriekš aprakstītajā kārtībā.

Ja laika periodā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim noteiktais bezdarbnieka pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniegs 11,51 latu, tad turpmāk tiks izmaksāta summa, kuru veidos 11,51 lats un 50% no aprēķinātās pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 11,51 latu.

Šī pabalstu izmaksas sistēma un ierobežotais bezdarbnieka pabalsta apmērs tiks attiecināti tikai uz jaunpiešķirtajiem pabalstiem.

Tāpat likums, ievērojot no Satversmes 1.panta izrietošo tiesiskās paļāvības principu, paredz pārejas periodu attiecībā uz maternitātes pabalsta, paternitātes pabalsta un vecāku pabalsta izmaiņu spēkā stāšanos. Līdz ar to izmaiņas neattieksies uz pašreizējiem minēto pabalstu saņēmējiem un ģimenēm, kuras gaida bērnu, - attiecīgie grozījumi stāsies spēkā 306 dienas pēc likuma spēkā stāšanās dienas.

Likums paredz no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim ierobežot valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu izmaksājamo daļu, tāpēc attiecīgi samazināsies arī pabalstu saņēmēju ienākumi. Minētā rezultātā pasliktināsies pabalstu saņēmēju pirktspēja, spēja norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem.

Tomēr, ievērojot ekonomisko situāciju valstī un budžeta iespējas, laikā, kad visās sfērās un nozarēs strādājošiem tiek samazināti ienākumi, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu ierobežojums tiek veikts solidāri, sadalot finanšu samazinājuma slogu starp visiem iedzīvotājiem. Tādējādi tiek mazināta spriedze kādai konkrētai sabiedrības grupai, izmaiņas argumentē Labklājības ministrija.