Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Uldis Osis: Pašlaik lata devalvācija nav vajadzīga

Jaundibināmā politiskā apvienība "Par labu Latviju" (PLL) par lata devalvāciju pagaidām nerunās, bet šādu iespēju arī neizslēdz, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja PLL ekonomiskās programmas veidotājs, ekonomists un SIA "Tractus" valdes priekšsēdētājs Uldis Osis.

PLL uzskatot, ka pašlaik lata devalvācija nav vajadzīga, bet, ja ekonomiskā situācija sāktu atkal strauji pasliktināties, jo nav pazudušas bažas par otro ekonomikas kritumu Eiropā, arī monetārajai politikai esot jāpieslēdzas situācijas stabilizēšanā.

Vienlaikus viņš atzina, ka lata devalvācija nav nekāda brīnumu nūjiņa, kas atrisinās visas problēmas ekonomikā, taču tā varot būt organisks elements valsts kopējā ekonomiskajā politikā.

Osis atgādināja, ka likumā par Latvijas Banku (LB) rakstīts, ka tās galvenais mērķis ir nodrošināt cenu stabilitāti valstī, tāpēc PLL uzskata, ka ir jāparedz personīga LB atbildība, ka tā pilda šo likuma prasību. Par to, kāda veida personīgā atbildība ir piemērojama, esot vēl jādiskutē.

"Nenormālais cenu pieaugums un nekustamā īpašuma bums pirmskrīzes gados radās, jo notika nekontrolēta naudas ieplūde Latvijā un tās dalīšana pa labi un pa kreisi. Ja LB būtu mīkstinājusi monetāro politiku, paplašinot lata koridoru, tad krīze Latvijā nebūtu tik smaga. Arī pašreizējā deflācija, kas gan drīzumā var atkal pārvērsties inflācijā, nav nekāda cenu stabilitāte," uzsvēra Osis, kurš jau iepriekš vairākkārt publiski paudis viedokli, ka fiksēts lata kurss krīzes laikā spēlēja ekonomiku bremzējošu lomu un lata koridors bija jāpaplašina.

Kā ziņots, stabils lata kurss bija Latvijas valdības pozīcija, ko tā 2008.gada nogalē aizstāvēja sarunās par starptautisko aizdevumu. Arī LB ir stingri iestājusies pret lata devalvāciju un par stabila lata kursa saglabāšanu. LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs vēl aizpagājušajā sestdienā NATO Parlamentārās asamblejas sesijā pauda viedokli, ka nacionālās valūtas devalvācija Latvijas ekonomikai būtu inde, nevis zāles, un no šāda soļa nebūtu nekādu pozitīvu rezultātu. Viņš devalvāciju nosauca par primitīvu pieeju problēmu pārvarēšanai.

LB mājaslapā lasāms ieraksts, ka "devalvācija ir strupceļš, kas jāapzinās ikvienam, kurš prātuļo, kaut vai teorētiski, par lata devalvāciju".

LETA jau ziņoja, ka kustība "Par labu Latviju" dibināta 2010.gada 26.aprīli un tās galvenais mērķis ir apvienot uzņēmīgus, aktīvus, gudrus un talantīgus cilvēkus, kas kopīgiem spēkiem veidotu labāku vidi, ekonomiku, kultūru, politiku - Latviju.

Rīt, 12.jūnijā, tiks dibināta jauna partiju apvienība, kuras darbības principi būs balstīti uz kustības "Par labu Latviju" manifestu un Latvijas iedzīvotāju izstrādāto Tautas deklarāciju. Paredzams, ka partiju apvienībā darbosies Tautas partija, partija "LPP/LC", politiskā apvienība "Ogres novadam", politiskā partija "Latgales tauta", politiskā partija "Vienota Rēzekne".

Pilnu interviju ar Osi var lasīt biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".