Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijas Bankas padomes locekļa amatam virza Mārtiņu Kazāku

© f64

Latvijas Bankas padomes locekļa amatam virza "Swedbank" galveno ekonomistu Latvijā Mārtiņu Kazāku, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Bankā.

Centrālās bankas preses sekretārs Jānis Silakalns pavēstīja, ka Latvijas Bankas prezidenta vietniece, prezidenta pienākumu izpildītāja Zoja Razmusa ir vērsusies Saeimā, lūdzot Latvijas Bankas padomes locekļa amatā apstiprināt Kazāku.

"Kazāks vakantajam Latvijas Bankas padomes locekļa amatam nominēts atbilstoši likumam "Par Latvijas Banku", ņemot vērā viņa plašo redzeslauku, izcilās zināšanas ekonomikā un sekmīgo profesionālo darbību," sacīja Silakalns.

Pēc viņa teiktā, Razmusa ir pārliecināta, ka attiecīgajā amatā Kazāks sniegtu būtisku ieguldījumu Latvijas nacionālās bankas kā Eirosistēmas un Eiropas Centrālo banku sistēmas dalībnieces darbā.

Kazāks aģentūrai LETA atzina, ka ir pagodināts par šādu piedāvājumu un iespēju. "Monetārā politika un centrālās bankas loma ekonomikā mani vienmēr ir interesējusi profesionāli un akadēmiski. Tai esmu pievērsies ne tikai savos ikdienas pienākumos, analizējot Latvijas un pasaules ekonomiku, bet arī savā doktora disertācijā. Strādāt Latvijas Bankā un Eirosistēmā būtu lieliska iespēja redzēt no virtuves puses, gan jaunākos teorētiskos pētījumus, gan kā teorija tiek īstenota praktiski. Profesionāli ļoti interesants un aizraujošs izaicinājums," viņš sacīja.

Tāpat Kazāks pauda, ka vēlas palīdzēt esošajai Latvijas Bankas padomei nodrošināt veiksmīgu un efektīvu centrālās bankas darbību, stiprināt bankas analītisko kapacitāti, prestižu un reputāciju, piedalīties diskusijās un skaidrot sabiedrībai norises ekonomikā un centrālās bankas lomu tajā.

Kazāks ir ieguvis bakalaura grādu ekonomikā Latvijas Universitātē, diplomu ekonomikā Kembridžas Universitātē, maģistra un doktora grādus ekonomikā Londonas Universitātē. Profesionālo darbību Kazāks sāka Finanšu ministrijā kā vecākais ekonomists, vēlāk darbojies kā pasniedzējs Rīgas Ekonomikas augstskolā, kopš 2005.gada viņš ir "Swedbank" galvenais ekonomists Latvijā, bet kopš 2010.gada - arī "Swedbank" grupas galvenā ekonomista vietnieks.

Kazāks bijis Valsts prezidenta Stratēģiskas analīzes komisijas biedrs, bet no 2014.gada 1.janvāra Kazāks ir Fiskālās disciplīnas padomes biedrs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Saeimas vairākums 24.maijā nolēma neapstiprināt Edvardu Kušneru uz vēl vienu pilnvaru termiņu Latvijas Bankas padomes locekļa amatā. Par Kušnera pārapstiprināšanu nobalsoja 36 deputāti, pret bija 14, bet atturējās - 28. Vēl astoņi deputāti balsojumā nepiedalījās. Kušneram nelabvēlīgi nobalsoja Zaļo un zemnieku savienības un "Saskaņas" deputāti, kuriem piebalsoja atsevišķi "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķi un partejisko piederību nomainījušie tautas kalpi.

Beidzoties Latvijas Bankas padomes locekļa pilnvaru termiņam, Kušners turpina darbu Latvijas Bankā padomnieka amatā - viņa pienākumos ir nodrošināt saikni un sekmīgu sadarbību starp Latvijas Banku un Saeimu, valdību, ministrijām un valsts institūcijām. Kušneram ir terminēts darba līgums uz sešiem mēnešiem, tostarp lai nodrošinātu pēctecību darba pienākumu nodošanā nākamajam Latvijas Bankas padomes loceklim.

Pašlaik Latvijas Bankas padomē strādā Razmusa, kā arī Vita Pilsuma, Arvils Sautiņš un Aivars Skopiņš.