Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Publicists: latvieši kā nācija ir uz izzušanas robežas

© f64

"Pasaules vēsturē tūkstošiem nāciju ir dzimušas un mirušas. Šobrīd mēs esam nonākuši pie šīs robežas. Esmu par šo tematu runājis un rakstījis gadiem ilgi. Mēs kā nācija izzūdam. Tie ir sausi, skaidri skaitļi, kas par to liecina,” rakstnieks un publicists Otto Ozols ieskicē Latvijas valsts nākotni.

Valdība šī spiediena rezultātā pēdējo divu gadu laikā ir palielinājusi investīcijas demogrāfijas atbalstā par vismaz 55 miljonu eiro, kas nav pietiekami, bet ir pareizais virziens.

Izvērtējot esošās demogrāfijas tendences un to, ka skolēnu skaits Latvijā 15 gadu laikā ir samazinājies par 40% (no 344 000 uz 202 000), tuvākajā laikā augstskolās un pēcāk valstī kopumā būs par 40% mazāk IKP veidotāju. O.Ozols uzskata, ka šāds iedzīvotāju skaita zudums tik nelielai nācijai var būt liktenīgs.

Vairākās sabiedriskās norisēs publicists saskata arī pozitīvu virzību. O.Ozols pauž viedokli, ka sabiedriskā doma ir mainījusies un parādījusies vispārēja izpratne. Savukārt valdība šī spiediena rezultātā pēdējo divu gadu laikā ir palielinājusi investīcijas demogrāfijas atbalstā par vismaz 55 miljonu eiro, kas nav pietiekami, bet ir pareizais virziens. Rakstnieks uzsver, ka tas ir panākts ar vārda spēku - neskaitāmiem, neatlaidīgiem vēstījumiem, kuriem ir rezultāts. O.Ozols uzskata, ka vārda spēks, ja tam ir spēcīgs vēstījuma nesējs, var izšķiroši mainīt pat vēstures gaitu.