Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

ASV vairs par ''ABLV Bank'' policijai informāciju nav sniegusi; KNAB skaidru atbildi nesniedz

© F64

Valsts policija (VP) patlaban nav saņēmusi papildus informāciju no ASV par bankas "ABLV Bank" iespējamiem pārkāpumiem, savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nekomentē, vai ASV puse tam ir sniegusi kādu papildus informāciju.

Valsts policijas preses pārstāve Elīna Sprudzāne aģentūrai LETA teica, ka VP nav saņēmusi no ASV puses nekādus informācijas papildinājumus. Policijā patlaban kriminālprocess nav sākts, bet turpinās resoriskā pārbaude.

Savukārt KNAB nesniedz skaidru atbildi, vai saņemta papildus informācija, vien atzīmējot, ka ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs 9.martā tikās ar biroja priekšnieku Jēkabu Straumi. Toreiz ASV pārstāvji snieguši informāciju, kas ietilpst KNAB darbības kompetencē.

Jau ziņots, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") februāra vidū paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

"FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī bija teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

"ABLV Bank" akcionāri noliedza šo paziņojumu pamatotību, tomēr ārkārtas sapulcē 26.februārī nolēma sākt bankas pašlikvidāciju. "ABLV Bank" pauda uzskatu, ka šādā veidā vislabāk spēs nodrošināt bankas aktīvu aizsardzību, lai norēķinātos ar visiem klientiem.

KNAB sācis pārbaudi par "FinCEN" paziņojumā minēto informāciju, ka Latvijas "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā. Tāpat KNAB pēc pašas "ABLV Bank" iesnieguma sācis kriminālprocesu.

Arī Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par šajā paziņojumā minēto par iespējamām naudas atmazgāšanas shēmām "ABLV Bank".

"Izmeklēšanas interesēs" plašāku informāciju tiesībsragi nesniedz.