Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Par naudas atmazgāšanu Francijā apsūdzētā ''Rietumu banka'' šai lietai atlikusi 20 miljonus eiro

© Reuters / Scanpix

"Rietumu banka" izveidojusi uzkrājumus 20 miljonu eiro apmērā saistībā ar naudas atmazgāšanas lietu Francijā, teikts bankas 2017.gada neauditētajā pārskatā.

Tajā norādīts, ka banka ir apsūdzētais lietā par iespējamu iesaisti izvairīšanās no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā vainu pastiprinošos apstākļos. 2017.gada 6.jūlijā Parīzes tiesas 32.nodaļa izdeva pirmās instances nolēmumu pret banku, uzliekot "Rietumu bankai" pienākumu samaksāt sodu 80 miljonu eiro apmērā krimināllietas ietvaros un solidāri ar vairāk nekā 20 apsūdzētajiem samaksāt sodu 10,113 miljonu eiro apmērā civillietas ietvaros.

2017.gada 12.jūlijā "Rietumu banka" iesniegusi apelācijas sūdzību, bet tās izskatīšanas datums vēl nav noteikts.

Vienlaikus pārskatā norādīts - "Rietumu bankas" vadība uzskata, ka sods kopā 90,113 miljonu eiro apmērā ir nepamatots.

"Ņemot vērā visas iespējamās tiesas instances, šīs lietas izskatīšana gan Francijā, gan Latvijā varētu turpināties divus līdz trīs vai pat vairāk gadus. Lai arī banka plāno apņēmīgi aizstāvēt savu pozīciju šajā lietā, 2017.gada 31.decembrī banka ir izveidojusi uzkrājumus 20 miljonu eiro apmērā, kas, pēc vadības domām, ir labākā aplēstā izdevumu summa, kas būs nepieciešama pašreizējo saistību segšanai. Galvenais bankas vadības izmantotais pieņēmums, aplēšot uzkrājumu apjomu, ņemot vērā neatkarīgu ekspertu padomu, ir summa, kuru bankai varētu būt pienākums maksāt kā kompensāciju civillietas ietvaros, un soda naudu, ja tāda tiks noteikta, krimināllietas ietvaros un paredzamās juridiskās izmaksas," teikts pārskatā.

Tāpat bankas pārstāvji informē, ka, veicot stresa testu ar pieņēmumu, ka lietas iznākums ir bankai nelabvēlīgs un attiecīgi ir 90,113 miljonu eiro aizplūde, bankas un koncerna likviditātes un kapitāla pietiekamības rādītāji nesamazinājās zem normatīvos noteiktā līmeņa.

"Banka turpinās sadarboties ar visām varas iestādēm," piebilsts pārskatā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 2017.gada 6.jūlijā Parīzes krimināltiesa naudas atmazgāšanas lietā piesprieda 80 miljonu eiro naudassodu "Rietumu bankai". Vienlaikus "Rietumu bankas" prezidentam Aleksandram Pankovam piespriests četru gadu nosacīts cietumsods, bet bankas pārstāvniecības Francijā vadītājam Sergejam Ščukam piespriests viena gada nosacīts cietumsods. "Rietumu bankai" noteikts piecu gadu aizliegums darboties Francijā.

Galvenajam apsūdzētajam šajā lietā - kādreizējam kompānijas "France Offshore" vadītājam Nadavam Bensusānam - tika piespriests piecu gadu cietumsods, no tiem - trīs gadu reāls ieslodzījums, bet divi gadi nosacīti.

Tāpat vēstīts, ka "Rietumu banka" pagājušajā gadā strādāja ar peļņu 33,034 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,4 reizes mazāk nekā 2016.gadā, bet bankas grupas peļņa samazinājās 2,5 reizes un bija 33,494 miljoni eiro. Revidentu atzinumu banka plāno saņemt aprīlī.

Pēc aktīvu apmēra "Rietumu banka" 2017.gada beigās bija piektā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākie akciju īpašnieki ir SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), Maltas kompānija "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%), kā arī SIA "Suharenko Family Investments" (17,34%). "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.