Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ministre: Bankām dotas 2 nedēļas, lai rastu plānu, kā samazināt riskanto klientu skaitu

© F64

Latvijas bankām samazināt riskanto klientu skaitu līdz 5% nav neiespējami, atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa informēja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir tikusies ar visu Latvijā strādājošo banku pārstāvjiem un regulators tām devis divas nedēļas laika, lai saprastu, ko katra banka darīs ar savu biznesu un kā veiks restrukturizāciju.

"FKTK priekšlikums ir aizliegt tā dēvētās čaulas kompānijas, un tad arī dabiski samazināsies riskanto klientu apjoms. Pāris mēnešu laikā bankām riskanto klientu skaits ir jāsamazina līdz 5%," pauda ministre.

Pēc Reizniece-Ozolas teiktā, šāds samazinājums bankām būs grūts un sāpīgs, tomēr tas nav neiespējams.

FKTK informācija liecina, ka starp Latvijas banku klientiem 26 081 ir čaulas kompānija, tostarp divas kompānijas ir ar Latvijas izcelsmi. Čaulas kompāniju īpatsvars kredītapgrozījumā visās Latvijas bankās ir 36,57%, bet čaulas kompāniju īpatsvars kredītapgrozījumā ārvalstu klientu segmentā - 44,5%.

Kopumā Latvijas bankās ir apmēram 2,6 miljoni klientu.

Datos ir ietverti arī "ABLV Bank", kuras akcionāri nolēmuši sākt bankas pašlikvidāciju, klientu kredītapgrozījums.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") februāra vidū paziņotā, ka tā plāno rosināt noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. Tāpat "FinCEN" minēja, ka "ABLV Bank" biznesa prakse nodrošina finanšu pakalpojumu sniegšanu klientiem, kuri vēlas izvairīties no regulatoru prasībām - bankas vadība un darbinieki ir līdzvainīgi klientu pretlikumīgajās finanšu darbībās, tostarp naudas atmazgāšanā un tā dēvēto čaulas uzņēmumu izmantošanā, lai slēptu to pretlikumīgo bankas darījumu patieso dabu un atbildīgo identitātes.

Banka visus ASV varasiestāžu pārmetumus noraidījusi un apņēmusies tos atspēkot. To uzdots darīt bankas potenciālajiem likvidatoriem.

Arī Latvijas Komercbanku asociācija paziņojusi, ka pilnībā atbalsta to, ka čaulas veidojumu apkalpošana ir būtiski ierobežojama un īpaši kontrolējama.