Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Svarīga informācija tiem, kuriem ir nodokļu parāds

© pixabay.com

Vēl tikai šodien ikviens, kam izveidojies nodokļu parāds, var pieteikties nodokļu atbalsta pasākumam, un, nomaksājot pamatparādu, pilnībā dzēst nokavējuma un soda naudas, informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Atbalsta pasākumam var pieteikties gan privātpersonas, gan komersanti, un tas attiecas uz visiem nodokļu veidiem, izņemot nekustamā īpašuma nodokli un solidaritātes nodokli, neatkarīgi no tā, par cik senu laika posmu nodokļu parāds izveidojies.

Juridiskās personas iesniegumu var aizpildīt un nosūtīt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), savukārt fiziskās personas iesniegumu var iesniegt arī personīgi vēršoties jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā; izmantojot drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz e-pasta adresi "vid@vid.gov.lv"; sūtot pa pastu uz adresi: Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978.

Līdz Ziemassvētkiem nodokļu atbalsta pasākumam bija saņemti 9672 pieteikumi un pieņemti 7517 lēmumi par nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu par kopējo summu 82,833 miljoni eiro.

Viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ nākas atteikt nodokļu atbalsta pasākuma piemērošanu, ir apstāklis, ka nodokļu maksātājs nav samaksājis lēmuma par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu izpildes izdevumus zvērinātam tiesu izpildītājam.

pixabay.com

Nodokļu pamatparāda, nokavējuma naudas un soda naudas apmēru uz pieteikuma iesniegšanas dienu var precizēt VID EDS. Fiziskās personas, kuras nav EDS lietotāji, informāciju par savu nodokļu pamatparāda apmēru var iegūt, sazinoties ar VID speciālistu, kurš norādīts VID nosūtītajā vēstulē.

Likumā ir paredzēti vēl daži gadījumi, kad nav iespējams piemērot nodokļu atbalsta pasākumu: ja attiecībā uz nodokļu maksātāju ir pieņemts lēmums par tā saimnieciskās darbības apturēšanu; ja nodokļu maksātājs izslēgts no VID Pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra; ja kāda no nodokļu maksātāja amatpersonām ir iekļauta riska personu sarakstā vai nodokļu maksātāja adrese ir iekļauta riska adrešu sarakstā; ja attiecībā uz nodokļu maksātāju tiesa ar nolēmumu ir pasludinājusi maksātnespējas procesu.

Šo atbalsta pasākumu nepiemēro arī tiem nodokļu maksātājiem, attiecībā uz kuru parādiem savulaik jau tika pieņemti lēmumi saskaņā ar 2012.gada Nodokļu atbalsta pasākuma likumu, ja šie lēmumi joprojām ir spēkā un kuru izpildi VID joprojām uzrauga.