Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju situāciju valstī vērtē kā sliktu

© F64

Vairāk nekā puse jeb 58% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju kopējo situāciju valstī vērtē kā sliktu, liecina novembrī veiktas Eirobarometra aptaujas dati.

48% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju kopējo situāciju Latvijā novērtējuši kā drīzāk sliktu, bet 10% to novērtējuši kā ļoti sliktu. 37% aptaujāto to novērtējuši kā drīzāk labu, bet tikai 1% situāciju vērtē kā ļoti labu. Tikmēr 71% Igaunijas iedzīvotāju situāciju savā valstī vērtē kā labu, bet 59% aptaujāto Lietuvas iedzīvotāju situāciju savā valstī vērtē kā sliktu.

Pesimistiskākie Eiropas Savienībā (ES) ir Grieķijas iedzīvotāji - 91% aptaujāto šīs valsts iedzīvotāju situāciju savā valstī vērtē kā sliktu, savukārt otrs zemākais vērtējums ir Horvātijā (80%) un Spānijā (77%).

Skeptiskāki aptaujātie Latvijas iedzīvotāji ir par ekonomikas situāciju valstī, proti, 70% norādījuši, ka tā ir slikta un vien 25%, ka tā ir laba. Lietuvā 65% iedzīvotāju ekonomikas situāciju valstī novērtējuši kā sliktu, bet Igaunijā vairākums to novērtējuši kā labu - 59%. Teju visi aptaujātie Grieķijas iedzīvotāji norādījuši, ka ekonomikas situācija viņu valstī ir slikta - 98%, bet kā labu situāciju savā valstī visbiežāk novērtējuši Vācijas un Nīderlandes iedzīvotāji - 91%.

Savukārt Eiropas ekonomikas situāciju lielākā daļa Latvijas respondentu novērtējuši kā labu - 59%, bet kā sliktu - 21%. Igaunijā šo situāciju kā labu novērtējuši 53%, bet Lietuvā 72% iedzīvotāju.

F64

Aptaujā arī secināts, ka lielākā daļa Latvijas respondentu jeb 58% situāciju ar savu darbu novērtējuši kā labu - 58%, bet 23% kā sliktu. Tikmēr savas mājsaimniecības finansiālo situāciju respondenti lielākoties novērtējuši kā labu - 64%, bet kā sliktu 33%.

66% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju minējuši, ka situācija ar nodarbinātību Latvijā ir slikta, bet 27%, ka tā ir laba. Par ļoti sliktu to uzskata 15%, bet ļoti labu tikai 1% aptaujāto Latvijā. Igaunijā iedzīvotāju atbildes nav tik viennozīmīgas, jo 45% situāciju vērtē kā sliktu, bet 43% kā labu. Tikmēr Lietuvā 59% situāciju ar nodarbinātību savā valstī uzskata par sliktu, bet 36% par labu.

Vissliktāk nodarbinātības situāciju ES savā valstī vērtē Grieķijas iedzīvotāji - kā sliktu to uztver 98% iedzīvotāju. Tikmēr vispozitīvāk nodarbinātības situāciju savā valstī novērtējuši Dānijas iedzīvotāji - 86% uzskata ka tā ir laba.

Situāciju sabiedrisko pakalpojumu sniegšanā lielākā daļa jeb 58% Latvijas respondentu novērtējuši kā labu, bet 35% kā sliktu.

88.Eirobarometra aptauja norisinājās no 5.novembra līdz 19.novembrim kopumā 34 valstīs, kuru vidū ietilpst visas 28 ES dalībvalstis, kā arī Maķedonija, Turcija, Melnkalne, Serbija, Albānija un starptautiski neatzītā Ziemeļkipras Turku Republika.