Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Zināms, kad "Liepājas metalurgs" varētu atsākt ražošanu

© F64

"Liepājas metalurgs" ražošanu varētu sākt no nākamā gada februāra, intervijā raidījumam "LNT Ziņu TOP 10" atzinis Potenciālais maksātnespējīgās AS "KVV Liepājas metalurgs" investors, Izraēlā dzīvojošais Krievijas izcelsmes uzņēmējs Igors Šamiss.

"Šajos divos, trīs mēnešos mēs izdarītu visu nepieciešamo, lai iedarbinātu tēraudkausēšanas krāsni," apgalvo Šamiss. Viņa partneri darījumā ir pieredzējis Šveices tērauda tirgotājs "Trasteel Trading Holding", tā apgrozījums ik gadu mērāms simtos miljonos eiro. Šamisa Luksemburgā reģistrētais uzņēmums "Kalior Invest SA" kopā ar "Trasteel Trading Holding" metalurga mantas pārņemšanai Latvijā izveidojis uzņēmumu "K-1 Liepaja Metallurgical Plant" ar 7,5 miljonu eiro pamatkapitālu.

Šamiss cer, ka "Liepājas metalurgs" ražošanu varētu sākt pakāpeniski. Vispirms sākt armatūras ražošanu velmētavā uz vienas, tad otras iekārtas, un tad iedarbināt tēraudkausēšanas krāsni, kas ir svarīgākais aktīvs, kurā ieguldītos 65 miljonus eiro vēlas atgūt "Liepājas metalurga" maksātnespējas procesa lielākais kreditors - valsts.

Tomēr pagaidām uzņēmēja izteiktie darījuma nosacījumi ievērojami atšķiras no tiem, ko vēlas "Liepājas metalurga" kreditori, tāpēc uzņēmuma mantas pārdošanas darījums jau vairākus mēnešus ir ieildzis. "Mums ir domstarpības. Es no pirmās dienas, no maija, kad mēs sniedzām saistošo piedāvājumu, bijām gatavi dot 70 miljonus eiro, kurus varējām atmaksāt desmit gadu laikā, bet pretī prasījām divus gadus kredīta brīvdienas, lai pa to laiku veiktu investīcijas ražošanas atjaunošanai," atklāj uzņēmējs.

F64

Sarunu gaitā panāktais paredz atmaksāt kreditoriem 42 miljonus eiro piecu gadu laikā. Tomēr, lai noslēgtu darījumu, vēl jāatrisina strīds - prasība investoram veikt pirmo iemaksu, lai tādējādi iegūtu tiesības darboties rūpnīcā. Uzņēmējs tā vietā vēlas vispirms atjaunot ražošanu un tad sākt atmaksāt aizdevumu.

Kā vēsta raidījums, uzņēmējs ir izstrādājis shēmu naudas apgrozībai "Liepājas metalurga" darbības atjaunošanai, kurā tiešā veidā netiek iesaistīta investora paša līdzekļi. "Mēs spējām ar kompāniju "Trasteel Trading Holding" piedāvāt tādu finanšu shēmu, kas garantētu, tajā skaitā, darbībai nepieciešamo kapitālu. Bankā vienkārši paņemt apgrozāmos līdzekļus šim uzņēmumam nav iespējams," stāsta investors. Saskaņā ar pašreizējām produkcijas cenu tendencēm, ja izdosies sasniegt plānotos ražošanas apjomus, tad gada ieņēmumi "Liepājas metalurgā" varot sasniegt pat 900 miljonus eiro. Tik daudz produkcijas uzņēmums neesot ražojis nekad, jo iepriekš paredzēja strādāt ar pašu saražotām sagatavēm. Tas iepirka metāllūžņus, no tiem izveidoja sagataves, no kurām tālāk ražoja armatūru. Bet Šamiss plāno pārdot ne vien armatūru, bet arī pašas sagataves.

Uzņēmējs cer, ka, atsākoties ražošanai, uzņēmumā atgriezīsies arī daļa darbinieku, kuriem tikšot garantēts piecu gadu līgums. Ja trūks darbinieku, viņš iecerējis vest tos no citām valstīm, piemēram, astoņi cilvēki esot gatavi atbraukt no Itālijas, varētu vēl būt darbaspēks no Baltkrievijas un arī Krievijas. Bet par "Liepājas metalurga" vadītāju Šamiss vēlas redzēt pašreizējo galveno inženieri Egilu Kupši. Kopumā visam vajadzētu izdoties, uzskata uzņēmējs. "Plānam nevar neticēt, jo tas, ko es saku, ir loģiski. Ja mēs gribam atjaunot ražošanu, nodrošināt darba vietas un nodrošināt, ka uzņēmums atkal ieņem pienācīgu vietu ekonomikā, mēs esam pareizā komanda, jo aiz mums stāv liels pārdevējs," saka investors.

Šamisa vienīgās bažas ir saistītas ar to, ka varētu nedarboties kāda svarīga iekārta, jo noteiktajā termiņā visas iekārtas nepaspēja pārbaudīt, jo tam vajadzīgi vairāki mēneši. Uzņēmējs arī noraida izskanējušo informāciju, ka viņš būtu atteicies no iekārtu testēšanas.

Šamiss pirms trim gadiem bija viens no diviem pretendentiem "Liepājas metalurga" iegādes darījumā. Viņa piedāvātā cena - 120 miljoni eiro - bija par 13 miljoniem lielāka nekā solīja uzvarējusī un vēlāk fiasko piedzīvojusī Ukrainas "KVV Group", kuras piedāvātie samaksas modeļi toreiz bija pievilcīgāki. Šamiss nolēmis atkārtoti mēģināt profesionālo ambīciju dēļ. "Rakstura iezīme. Uzstājība. Mērķtiecība. Nopietni. Vēl ir profesionālās ambīcijas, jo es noteikti zinu, ka metalurģijas uzņēmums Liepājā var ieņemt vietu metalurģijas pasaulē," saka Šamiss.

Nākamnedēļ varētu būt lielāka skaidrība, vai darījums ar Šamisu notiks, jo situāciju izvērtēs valdība.

"KVV Liepājas metalurgs" tika pasludināts par maksātnespējīgu 2016. gadā.