Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Finanšu policijas pārvalde aptur vēl vienu "aplokšņu algu" izmaksātāju grupējumu

© Xinhua/Sipa USA/ SCANPIX

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk - VID) Finanšu policijas pārvalde, veicot 26 kratīšanas Rīgā, Ikšķilē un Valmierā, apturējusi kārtējā noziedzīgā grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas izmaksājot darbiniekiem "aplokšņu algas". Nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk kā 220 tūkst. eiro apmērā.

Šī gada decembrī VID Finanšu policijas pārvalde sadarbībā ar VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonām veica 26 kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, automobiļos, birojos, kā arī būvniecības objektos. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti skaidras naudas līdzekļi 9000 eiro apmērā, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi - darba algu izmaksu saraksti, darba laika uzskaites tabeles, datori, mobilie telefoni, kas tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, tika noskaidrots, ka organizēta personu grupa četru personu sastāvā, laika posmā no šī gada janvāra līdz novembrim divos būvniecības uzņēmumos izmaksājuši grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba algu vairāk kā 280.tūkst. eiro apmērā. Minētajiem uzņēmumiem būvniecības objekti atradās Rīgā, Ikšķilē un Valmierā, un tajos nodarbinātie saņēma darba algas skaidrā naudā, kā rezultātā netika nomaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kā arī netika veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vairāk kā 220 tūkst. eiro apmērā.

Kriminālprocess par minētā grupējuma noziedzīgajām darbībām uzsākts pēc Krimināllikuma 217.1 panta un 218.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm. Tā ietvaros četras personas ir atzītas par aizdomās turētām un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.