Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Novembrī atkal cēlušās patēriņa cenas

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Latvijā šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri patēriņa cenas pieaugušas par 0,1%, bet gada laikā - šogad novembrī salīdzinājumā ar 2016.gada novembri - inflācija bija 2,7% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vienlaikus pēdējo 12 mēnešu laikā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī audzis par 2,9%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2017.gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, precēm cenas pieauguša par 0,3%, bet pakalpojumiem cenas samazinājušās par 0,3%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri precēm cenas augušas par 2,7%, bet pakalpojumiem - par 2,9%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām novembrī salīdzinājumā ar oktobri bija cenu pieaugumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam atpūtas un kultūras grupā.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,6%. Dārgāki bija svaigi dārzeņi, galvenokārt tomāti un gurķi. Cenas palielinājās olām, sieram un biezpienam, konditorejas izstrādājumiem, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai. Lētāka bija mājputnu gaļa, cūkgaļa, augļu un dārzeņu sulas.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas mēneša laikā pieauga par 0,4%. Dārgāks bija cietais kurināmais, siltumenerģija, savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās mājokļa īres maksai.

Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 0,5%, ko ietekmēja cenu kāpums galvenokārt degvielai - par 1,4%. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,6%, ko noteica cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un barībai lolojumdzīvniekiem. Cenas palielinājās ziediem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija ēdināšanas pakalpojumiem, savukārt cenas samazinājās stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Savukārt lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017.gada novembrī, salīdzinot ar 2016.gada novembri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 4,7%. Cenas pieauga pienam, piena produktiem, sviestam, sieram un biezpienam, jogurtam, gaļai un gaļas izstrādājumiem, svaigiem dārzeņiem, svaigiem augļiem, olām, konditorejas izstrādājumiem, kartupeļiem un svaigām vai atdzesētām zivīm. Savukārt cenas samazinājās cukuram un makaronu izstrādājumiem.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 2,6%. Dārgāka bija siltumenerģija, cietais kurināmais, dabasgāze, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri pieauga par 3,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskiem produktiem, zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi gada laikā sadārdzinājušies par 2,1%, ko ietekmēja cenu kāpums degvielai par 5,1%. Cenas pieauga arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, lietotām automašīnām. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 8%, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas gada laikā palielinājās arī personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās gada laikā nozīmīgākais cenu pieaugums bija tabakas izstrādājumiem, telekomunikāciju pakalpojumiem un ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kompleksiem atpūtas pakalpojumiem.