Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Latvijas gāzes" meitasuzņēmums "Gaso" saņem licenci dabasgāzes sadalei

© Publicitātes foto

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome nolemj izsniegt AS "Gaso" licenci dabasgāzes sadalei. Licence komersantam izsniegta uz 20 gadiem - no 2017.gada 7.decembra līdz 2037.gada 6.decembrim. Attiecīgi Regulatora padome lēma par licences anulēšanu dabasgāzes sadalei AS "Latvijas Gāze". AS "Gaso" sabiedriskā pakalpojuma sniegšana dabasgāzes sadalē jāuzsāk 2017.gada 7.decembrī.

Regulatora padomes lēmums nozīmē, ka sadales pakalpojumus, kurus līdz šim sniedza AS "Latvijas Gāze", turpmāk Latvijā nodrošinās AS "Gaso".Licence AS "Gaso" dabasgāzes sadalei izsniegta uz termiņu no 2017.gada 7.decembra līdz 2037.gada 6.decembrim, licences darbības zonu nosakot Latvijas Republikas teritoriju.

AS "Gaso" Regulatorā ir iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus, lai Regulators komersantam normatīvo aktu noteiktajā kārtībā izsniegtu licenci sadalei.

Lai nodrošinātu dabasgāzes tirgus atvēršanu Latvijā, atbilstoši Enerģētikas likumā noteiktajām prasībām, AS "Latvijas Gāze" tiek reorganizēta sadalīšanas ceļā, nododot daļu savas mantas vienai iegūstošajai sabiedrībai. AS "Gaso", kam AS ''Latvijas Gāze'' nodod dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamos aktīvus, tika dibināta 2017.gada 1 decembrī. Lai nodrošinātu dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma sniegšanas nepārtrauktību, AS "Gaso" ir jābūt iespējai vienlaikus ar minēto aktīvu pārņemšanu no AS "Latvijas Gāze" uzsākt dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma sniegšanu. Regulators secina, ka AS "Gaso" rīcībā ir visi aktīvi, lai nodrošinātu sadales pakalpojumu sniegšanu.

Vienlaikus Regulators nosaka, ka no 2017.gada 7.decembra AS "Gaso" piemēro Regulatora apstiprinātos dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, ievērojot Regulatora lēmumu, kas nosaka, ka dabasgāzes sadales pakalpojumu gala tarifi ir jāpārrēķina no normālkubikmetriem uz enerģijas vienībām, līdz dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifu apstiprināšanai AS "Gaso".