Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

VID aicina sākt taksometru skaitītāju pārbaudes

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nosūtījis vēstules Rīgas domes Satiksmes departamentam, Rīgas pašvaldības policijai, kā arī vairākām citām pašvaldībām, aicinot uzsākt taksometru skaitītāju pārbaudes taksometros. Paredzams, ka pirmie kontroles pasākumi vārētu notikt jau tuvākajā laikā, vēsta dienests.

Vairumam taksometru pārvadājumu nozares uzņēmumu bija jāveic skaitītāju nomaiņa līdz šī gada 13.oktobrim, bet pārējiem - līdz 13.decembrim. Taksometru skaitītāju nomaiņas procesā VID ir sadarbojies ar taksometru nozari, konsultējot par jaunajām prasībām un meklējot risinājumu optimālam skaitītāju nomaiņas procesam.

Nodokļu maksātāji, tajā skaitā - taksometru nozares uzņēmumi - drīkst lietot tikai tādas elektroniskās ierīces un iekārtas, kuras atbilst normatīvajos aktos noteiktajām tehniskajām prasībām un kurām ir veikta atbilstības pārbaude.

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore S.Kārkliņa-Ādmine: “Apzinoties, ka skaitītāju nomaiņas process ir saistīts arī ar citu šo nozari reglamentējošo prasību izpildi, piemēram, taksometru skaitītāju verificēšanu, mēs piedāvājām komersantiem iespēju darīt to pakāpeniski, atbilstoši apkalpojošo dienestu un verifikācijas institūciju kapacitātei, vienojoties par skaitītāju nomaiņas grafiku. Diemžēl jāatzīst, ka komersanti šo pretimnākšanu izmantoja visai kūtri, un viņu zemā aktivitāte neliecināja par vēlmi ievērot normatīvo aktu prasības un sekmēt godīgu konkurenci. Tādēļ tuvākajā laikā sadarbībā ar Rīga Domi un Rīgas pašvaldības policiju uzsāksim pasākumus, lai nodrošinātu prasībām atbilstošu taksometru skaitītāju lietošanu.”

Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Tirgū ir pieejams jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošs taksometru skaitītājs, kas VID vienotajā datubāzē ir reģistrēts kopš 2017.gada 13.septembra (taksometra skaitītāja modeļa (modifikācijas) versija MICROTAX-06 MTC-06 LE6MEUD85). Tā kā taksometru skaitītāji un to verifikācija ir brīvi pieejami, tādēļ vēlreiz aicinām nozares komersantus ievērot Ministru kabineta noteikumos noteiktās prasības.

Atgādinām, ka kases aparātu apkalpojošie dienesti vai iekārtu ražotāji atbilstības pārbaudei var iesniegt arī jebkāda zīmola taksometru skaitītāju un tā atbilstības apstiprināšanas gadījumā pēc reģistrēšanas VID vienotajā datubāzē piedāvāt saviem klientiem - taksometru kompānijām.

VID ir aicinājis arī Rīgas pašvaldības policiju un Rīgas domes Satiksmes departamentu viņu kompetences ietvaros veikt konsultatīvus un administratīvus pasākumus, lai nodrošinātu prasībām atbilstošu taksometru skaitītāju lietošanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Vēršam uzmanību, ka jau sākot no pagājušā gada septembra VID regulāri informēja visus apkalpojošos dienestus, tajā skaitā, arī tos, kas apkalpo taksometru skaitītājus, par elektronisko ierīču un iekārtu atbilstības pārbaužu veikšanu, iekārtu nomaiņu un VID rīkotajiem bezmaksas semināriem.