Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Rīt Saeima turpinās lemt par nākamā gada budžetu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Saeima šodien izskatīja daļu ar nākamā gada valsts budžetu saistīto likumprojektu un nolēma turpināt šo darbu ceturtdien.

Saeima šodien ar pārtraukumiem strādāja no plkst.9 līdz plkst.17, bet tad izsludināja pārtraukumu sēdē līdz 23.novembra plkst.9.

Šodien Saeima paguva izskatīt 23 likumprojektus un sāka vēl viena likumprojekta skatīšanu. Šogad politiķi bija vienojušies, ka budžeta izskatīšana neturpināsies vēlā vakarā, kā tas noticis iepriekšējos gados.

Deputāti šodien atbalstīja ieceri samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi līdz 5% Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. PVN samazināto likmi 5% apmērā augļiem un dārzeņiem piemēros uz laiku no 2018.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim. Skatot šo likumprojektu, deputāti noraidīja ierosinājumus mainīt šo ieceri vai paplašināt samazinātas PVN likmes piemērošanu. Piemēram, komisija noraidīja priekšlikumu samazināto PVN likmi 12% apmērā piemērot maizei, svaigai gaļai un zivīm, pienam un sviestam.

Deputāti atbalstīja priekšlikumus Izglītības likumam, kas paredz iespēju valdībai noteikt minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klasēs. Sākotnēji Izglītības un zinātnes ministrija rosināja valdībai ļaut noteikt pieļaujamo skolēnu skaitu pamatskolas 7.-9. un vidusskolas 10.-12.klasē, kas jau bija atkāpšanās no piedāvājuma noteikt pieļaujamo izglītojamo skaitu visos vispārējās izglītības posmos. Ņemot vēra pašvaldību iebildumus un koalīcijas partneru atbalsta trūkumu, vērtējot likumprojektu otrajā lasījumā, atbalstīts ierosinājumu paredzēt Ministru kabinetam tiesības noteikt pieļaujamo skolēnu skaitu vidusskolas klasēs.

Saeimas deputāti šodien atbalstīja ierosinājumu maksāt ģimenes valsts pabalstu arī par 19 gadus veciem jauniešiem, ja viņi turpina iegūt vidējo izglītību. Likums arī paredz noteikt piemaksas par noteiktu bērnu skaitu. Šo piemaksu apmēru noteiks Ministru kabinets.

Savukārt grozījumi Imigrācijas likumā nosaka, ka turpmāk nosacījums par iemaksu valsts budžetā 5000 eiro apmērā atkārtotas termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) pieprasīšanas gadījumā tiks attiecināts uz visiem saņēmējiem, kuri tās ir saņēmuši par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā, kapitālsabiedrībās un banku pakārtotajās saistībās. Šo iemaksu varēs veikt pa daļām.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Deputāti izskatīja arī citus likumprojektus. Savukārt rīt Saeimai būs jāvērtē vēl vairāki ar budžetu saistītie likumprojekti, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvars un budžeta projekts.

Vērtējot budžeta projektu, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti iepriekš atbalstīja vien dažus priekšlikumus, kuri iepriekš nebija guvuši valdības atbalstu. Augstākās izglītības nodrošināšanai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, ņemot vērā sociālo iemaksu likmju pieaugumu, nākamgad paredzēts kopumā piešķirt papildus ap 302 000 eiro.

Saeimas deputāti nākamā gada budžetā piedāvāja līdzekļu pārdali 223 miljonu eiro apmērā, tomēr valdība iepriekš atbalstīja tikai Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu palielināt finansējumu internātskolu darbības nodrošināšanai. Šim mērķim 2018.gadā atvēlēs 2 402 219 eiro. Vairāki koalīcijas deputāti savus priekšlikumus arī atsauca vai atturējās balsojumos par tiem. Opozīcijas ierosinājumi arī netika atbalstīti.