Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Airbus" un "Bombardier" darījums ceļ arī "airBaltic" vērtību

© REUTERS/ SCANPIX

Eiropas aviobūves uzņēmuma "Airbus" darījums ar Kanādas lidmašīnu un vilcienu ražošanas kompāniju "Bombardier" par vairākuma akciju daļu iegūšanu CSeries lidmašīnu programmā ceļ arī Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" vērtību, pauda transporta nozares eksperts Tālis Linkaits.

Viņš norādīja, ka šāda vienošanās ir pozitīva ziņa "airBaltic". Tā sniedz lielāku garantiju, ka CSeries programma tiks turpināta, ka CSeries lidmašīnas tiks saražotas - gan jau pasūtītās, gan tās, kuras varētu pasūtīt nākotnē. Līdz šim aviokompānijas rūpīgi vērtēja, cik spējīgs "Bombardier" ir īstenot CSeries programmu.

Linkaits skaidroja, ka tādējādi "airBaltic" nākotnē būs lielākas izredzes pārdot jau lietotās CS300 lidmašīnas, kuras patlaban tiek ieguldītas nacionālās aviokompānijas pamatkapitālā. Tāpat to pārdošanas vērtība kāps, kas attiecīgi ceļ arī Latvijas nacionālās lidsabiedrības vērtību.

Pēc eksperta paustā, šāds darījums arī cels "airBaltic" pievilcību potenciālo stratēģisko investoru acīs. "Airbus" un "Bombardier" darījums varētu būt faktors sarunās par "airBaltic" investora piesaistes nosacījumiem.

REUTERS/ SCANPIX

Kā ziņots, "Airbus" iegūs vairākuma akciju daļu "Bombardier" CSeries lidaparātu programmā. Šāda vienošanās panākta pēc tam, kad ASV noteica 220% kompensācijas nodevu, kā arī 80% antidempinga nodokli "Bombardier" CS100 un CS300 lidaparātiem, kas tiek importēti Savienotajās Valstīs.

Vienošanās starp "Airbus" un "Bombardier" nodrošinās iespēju būtiski samazināt CSeries lidaparātu ražošanas izmaksas un izmantot "Airbus" starptautisko klātbūtni tirdzniecības veicināšanai, norāda abi uzņēmumi.

"Airbus" iegūs aptuveni 50,1% CSeries lidaparātu programmas pārvaldītāja CSALP akciju. "Bombardier" piederēs 31% , bet "Investissement Quebec holding" - 19% kompānijas akciju.

"airBaltic" ir noslēgusi līgumu par 20 CS300 sērijas lidmašīnu piegādi, kļūstot par pirmo lidsabiedrība pasaulē, kas saņēma un sāka lidojumus ar šīs sērijas lidmašīnām.

"airBaltic" augustā saņēma septīto no 20 pasūtītajām CS300 lidmašīnām. Paredzēts, ka līdz gada beigām lidsabiedrības flotē būs kopumā astoņi CS300 gaisa kuģi. Savukārt atlikušās lidmašīnas plānots saņemt līdz 2019.gada beigām.

Aviokompānija apsver sadarbību ar "Bombardier" turpināt, ar CSeries lidmašīnām aizstājot pašreizējas turbopropelleru Q400 NextGen lidmašīnas.