Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Palielināsies summa, līdz kurai ar bezkontakta karti varēs norēķināties bez PIN koda

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Lai iepirkšanos padarītu ērtāku un paātrinātu klientu apkalpošanu, 2018. gada aprīļa vidū no pašreizējiem 10 eiro līdz 25 eiro palielinās maksājumu limitu - summu, līdz kuram netiks prasīta PIN koda ievade bezkontakta norēķiniem ar maksājuma karti, inormē Latvijas Komercbanku asociācija.

“Banku nozares dati liecina, ka cilvēki aizvien vairāk izmanto bezkontakta norēķinu kartes. Šogad vidējā bezkontakta norēķinu summa pieaugusi jau divas reizes, salīdzinot ar šo pašu laiku pērn. Vienlaikus redzam, ka vidējā karšu norēķinu summa Latvijā ir virs 10 eiro. Paaugstinot summas limitu līdz 25 eiro, klienti varēs biežāk izmantot bezkontakta norēķinu priekšrocības un ātrāk veikt savu ikdienas pirkumu apmaksu,” uzskata LKA valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa.

Asociācijas vadītāja papildina, ka 10 eiro patlaban ir zemākais limits Eiropā. Citās Eiropas valstīs tas ir vidēji 25 eiro, tāpēc Latvijas Komercbanku asociācijas Maksājumu karšu apakškomiteja pieņēma lēmumu palielināt limitu arī Latvijā. Igaunijā un Lietuvā jau pieņemts līdzīgs lēmums limitu paaugstināt vidējā Eiropas līmenī.

“Lai veicinātu bezskaidras darījumu attīstību, tādējādi arī sekmējot ēnu ekonomikas samazināšanos, jebkuras iniciatīvas, kas ļauj patērētājiem norēķināties ātri un ērti, ir ļoti nepieciešamas un apsveicamas. Palielinot limitu bezkontakta karšu lietotājiem no 10 līdz 25 eiro, domājams, ka pieaugs darījumu skaits veikalos un citās iestādēs tieši nelielo pirkumu jomā, tādēļ mēs kā uzņēmēju organizācija šos centienus labprāt atbalstām un aicinām ikvienu strādāt tādā virzienā, kas cilvēku ikdienu padara vienkāršāku,” atzīst Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis.

Maksājumu kartes ar bezkontakta norēķinu iespējām no tradicionālajām kartēm atšķir iespēja ātri un ērti norēķināties, neievietojot karti terminālā un par nelieliem pirkumiem neievadot arī PIN kodu. Maksājumu kartēs ar bezkontakta norēķinu iespējām, tāpat kā visās parējās, piemēroti augstākās drošības standarti, kam pamatā ir EMV mikroshēmu tehnoloģija.

Attēla oriģināls