Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Drīzumā bankas maksājumus būs iespējams veikt zibenīgi

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Jau tuvākā gada laikā Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem lielāko daļu maksājumu būs iespēja veikt sekunžu laikā. Tas kļūs iespējams, pateicoties zibmaksājumu jeb ātro elektronisko maksājumu ieviešanai starp Eiropas bankām, kam plāno pievienoties arī vairākas Latvijas bankas. Swedbank prognozē, ka Latvijas iedzīvotāji novērtēs šo ērtību, jo pieraduši pie tūlītējiem maksājumiem savas bankas ietvaros, kamēr maksājumi starp bankām aizņem vismaz stundu vai pat dienas, ja maksājums veikts brīvdienās.

Swedbank dati rāda, ka šobrīd Latvijas iedzīvotāji uz ārvalstu bankām veic salīdzinoši maz pārskaitījumu - vien 1% apmērā, kamēr 89% maksājumu notiek starp Swedbank kontiem, bet 10% - uz citu Latvijas banku kontiem. Kopumā Swedbank ietvaros ik mēnesi tiek veikti teju 4 miljoni pārskaitījumu, kamēr uz citām bankām Latvijā - 400 tūkstoši maksājumu, bet uz ārvalstīm - vidēji 22 tūkstoši naudas pārskaitījumu. Arī naudas apmēra ziņā, lielākie naudas pārskaitījumu notiek tieši bankas ietvaros (73%).

“Zibmaksājumu ieviešana ļaus iedzīvotājiem vēl vairāk novērtēt bezskaidras naudas darījumus, jo pēc šīs sistēmas ieviešanas, mēs varēsim nodrošināt ātrus maksājumus ne tikai savas bankas ietvaros, bet arī pārskaitot naudu uz citām bankām Latvijā un Eiropā. Protams, pilnībā šīs ērtības iedzīvotāji sajutīs tikai tad, kad jaunajai sistēmai būs pievienojušās lielākās bankas Latvijā, kā arī Eiropā. Šobrīd paredzams, ka Eiropas mērogā process sāksies novembra beigās, kad bankas pakāpeniski pievienosies EBA Clearing infrastruktūrai” stāsta Mareks Kovaļevksis, Swedbank Grupas Maksājumu apstrādes un atbalsta pārvaldes vadītājs.

Zibmaksājumu ieviešana nodrošinās ātrākus un ērtākus naudas pārskaitījumus kā privātpersonām, tā uzņēmumiem, vienlaikus saglabājot augstus drošības standartus. Maksimālā naudas summa, ko varēs sūtīt, izmantojot ātro maksājumu jeb zibmaksājumu sistēmu, būs līdz 15 000 eiro. Šie maksājumi būs tikpat labi aizsargāti, cik pašreizējie maksājumi.

Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Jau šobrīd Swedbank pārrobežu maksājumiem izmanto Eiropā plaši izmantoto maksājumu sistēmu EBA Clearing un kopīgi ar citām ES bankām strādā pie Eiropas līmeņa zibmaksājumu risinājuma, ar kuru savienojumu jau š.g. novembrī plāno nodrošināt Latvijas Banka tās izstrādātajam zibmaksājumu risinājumam. Plānots, ka pēc funkcionalitātes testu pabeigšanas zibmaksājumus Swedbank klienti Latvijā varēs veikt jau nākama gada sākumā.

Swedbank Latvija ir lielākā banka Latvijā, kuru par savu finanšu partneri ir izvēlējušies gandrīz 1 miljons valsts iedzīvotāju un vairāk nekā 71 000 uzņēmumu.