Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Čakša: Ārstniecības darbinieku streiks izskatās pēc mēģinājuma šūpot valdību

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Ārstniecības darbinieku streiks brīdī, kad Veselības ministrija (VM) intensīvi strādā pie papildu finansējuma nodrošināšanas veselības nozarei, ir vēršanās pret visiem Latvijas iedzīvotājiem un, iespējams, mēģinājums šūpot valdību, uzskata veselības ministre Anda Čakša.

Čakša šodien žurnālistiem atzina, ka patlaban ģimenes ārsti "diezgan ļaunprātīgi izmanto situāciju, kad VM ļoti fokusēti strādā, lai nozarei papildus iegūtu finansējumu atalgojumiem". "Manā skatījumā streiks ir sasteigta un neadekvāta lieta. Tas nav streiks, tā ir līguma nepildīšana, un tā nav adekvāta rīcība, jo valdība skaidri pateikusi, ka finansējums veselībai un atalgojuma pieaugums būs nākamajā gadā," sacīja ministre.

"Manā skatījumā tas ir diezgan ļaunprātīgs spiediens, bet tas nozarei nedod neko, un tā ir vēršanās pret visiem Latvijas iedzīvotājiem," secināja Čakša.

Runājot par to, vai ģimenes ārstu streika un atteikšanās strādāt pagarināto normālo darba laiku norise faktiski vienlaikus ir bijusi speciāla rīcība, Čakša pauda, ka "ar teorijām nemēģina nodarboties", bet viņa mēģina risināt akūtas un sarežģītas situācijas. Ņemot vērā, ka VM ir izpildījusi prasības, kas saistītas ar normālā pagarinātā darba laika saīsināšanu, politiķes skatījumā patlaban neesot argumentu, kāpēc būtu jārīko streiks.

"Tas, manuprāt, ir mēģinājums šūpot valdību - to tieši tā arī uztveru. Streika pieteikuma pret normālo pagarināto darba laiku kā tāda nav, bet šodien ir jau 28.jūnijs," teica Čakša.

Čakša pauda, ka no vienas puses gaidāmais ģimenes ārstu streiks ir adekvāta reakcija uz to, ka 25 gadus veselībai nav iedots atbilstošs finansējums un arī pēdējie lēmumi nākuši ļoti lēnām, tomēr tie ir atnākuši un ir skaidrs, ka nākamajā gadā veselībai tiek pielikts finansējums - kopumā 170 miljoni eiro.

Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

"Ir skaidrs, ka periods, kamēr finansējums netika piešķirts, ir ļoti garš un aizvainojums no nozares ir saprotams. Bet patlaban uz šīm jūtām diezgan ļaunprātīgi tiek spēlēts, mēģinot šūpot valdību," uzskata ministre.

Čakša atzina, ka ar veselības nozares pārstāvjiem sarunas tika pabeigtas "uz sliktas nots", taču VM ir gatava atsākt sarunas, starp iesaistītajām pusēm, aicinot vidutāju. "Abas puses viena otru nedzird," secināja ministre. Runājot par finansiālajām ietekmēm - nauda, kas nākamajā gadā nāks klāt, tiks solidāri sadalīta ambulatorā un stacionārā etapā. Tāpat VM ieskatā ārstiem ir jāpieslēdzas un jāsāk lietot e-veselības sistēma - VM ir gatava pārskatīt obligātās lietošanas datumu. "Var kritizēt no malas, bet, ja neesi pieslēdzies, tad neko nevar pateikt," teica Čakša, piebilstot, ka diskusijas jāturpina.

Jau ziņots, ka VM un ģimenes ārstu streika sarunās vienošanās nav panākta, tāpēc 3.jūlijā sāksies ģimenes ārstu streiks, kas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Šajā laikā ģimenes ārsti pārtrauks sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica, ka līdz trešdienai asociācija ir aicinājusi pieteikties ārstus, kuri piedalīsies streikā. Pēc tam par to skaitu tikšot informēti iedzīvotāji. Veide gan nesolīja publiskot konkrētās ārstu prakses. Tuvākajās dienās VM solījusi sniegs informāciju par valsts apmaksātas veselības aprūpes saņemšanas iespējām tiem iedzīvotājiem, kuru ģimenes ārsti no 3.jūlija pakalpojumus nesniegs.

Tāpat vēstīts, ka jūlijā Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) brīdinājuma akcijas veidā pārtraukts strādāt pagarināto normālo darba laiku. Šāds lēmums pieņemts, jo grozījumi Ārstniecības likumā nenodrošinot LVSADA iecerētos uzlabojumus veselības aprūpes darbiniekiem, kas strādā pagarināto normālo darba laiku. Kā norādīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, protesta akcijā savu dalību līdz šim apstiprinājuši 750 veselības aprūpes darbinieki.