Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Vienojas izskaust alkohola pildīšanu plastmasas pudelēs

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, šodien tiekoties ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas un tajā ietilpstošās Latvijas Alus darītāju savienības pārstāvjiem, vienojušies pakāpeniski atteikties no plastmasas iepakojuma alkoholisko dzērienu apritē, informē Valsts prezidenta kancelejā.

Puses tikās, lai pārrunātu alkoholisko dzērienu aprites regulējumu un Valsts prezidenta ierosinājumu atteikties no alkohola tirdzniecības plastmasas pudelēs. Vējonis atzinīgi novērtēja ražotāju apņemšanos atteikties no alkohola tirdzniecības lielu tilpumu plastmasas pudelēs, kas noteikta Saeimas pieņemtajos grozījumos Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Prezidents uzsvēris, ka vispārējs aizliegums tirgot alkoholiskos dzērienus plastmasas iepakojumā ne tikai samazinātu alkohola pieejamību un patēriņu, bet arī uzlabotu kopējo sabiedrības veselību, veicinātu tīrākas un nepiesārņotākas vides saglabāšanu un attīstību nākotnē.

Savukārt alkoholisko dzērienu ražotāji informēja, ka nozare Valsts prezidenta ierosinājumu konceptuāli atbalsta un būtu gatava atteikties no polietilēna tereftalāta (PET) iepakojuma alkoholisko dzērienu apritē, neveicot jaunas investīcijas PET izmantošanā.

Sarunas laikā puses bija vienisprātis, ka pārejai uz videi draudzīgāku iepakojumu jānotiek pakāpeniski, lai nozare varētu laicīgi pārorientēt ražošanu un veikt nepieciešamās investīcijas.