Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

VĒRTĪGS PADOMS: Ko dāvināt absolventam

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Tuvojoties izlaidumu laikam, gatavojas ne tikai absolventi, meklējot skaistākos un svinīgākos tērpus, bet arī viņu draugi, radi un paziņas, meklējot piemērotākās dāvanas. Aptaujā noskaidrots, ko tad paši absolventi vēlētos saņemt dāvanās.

Aptaujājot 300 interneta lietotājus Rīgā, citās pilsētās un lauku reģionos noskaidrots, ka absolventi vislabāk dāvanās saņemtu šādas lietas:

  1. Skaidra nauda (49%)
  2. Ceļojums (29%)
  3. Dāvanu karte (23%)
  4. Pasākumu, festivālu biļetes (20%)
  5. Viedtālrunis (17%)
  6. Dators, planšetdators (15%)
  7. Rotas, dārglietas (11%)
  8. Grāmatas (7%)
  9. Citas dāvanas (5%)
  10. Pārnēsājams mūzikas atskaņotājs (3%)
  11. Apģērbs, apavi (3%)
  12. Izlaidumā nav nepieciešamas dāvanas, pietiek ar ziediem (9%)

F64

Lai arī skaidra nauda ir pirmā vēlamā dāvana, tomēr šogad, salīdzinot ar 2015. gadu (55%), absolventi par to sapņo nedaudz retāk (49%). Arī ceļojumus, kas ir ieņem otro vietu dāvanu topā, izlaidumā šogad vēlas saņemt mazāks absolventu skaits - 29% pretstatā 36% absolventu 2015. gadā. Savukārt dāvanu kartes ir nemainīgi saglabājušas savu popularitāti absolventu vidū - tāpat kā iepriekš, arī šogad tās labprāt saņemtu katrs ceturtais aptaujas dalībnieks (23%).

Interesanti, ka ceļojums kā vēlamā dāvana vairāk raksturīgs tieši ārpus Rīgas dzīvojošajiem absolventiem, kamēr rīdzinieki biežāk vēlas saņemt pasākumu biļetes, rotaslietas un grāmatas.

Daiļā dzimuma pārstāves vēlamo dāvanu sarakstā biežāk iekļauj ceļojumus, dāvanu kartes, pasākumu biļetes vai rotaslietas, kamēr puiši labprātāk saņemtu viedtālruņus un datorus. Salīdzinot ar 2015. gadu, kad tehnoloģijas vēlējās saņemt 24% absolventu, šogad tie ir tikai 15%.

Daļa absolventu izlaidumā sapņo saņemt arī spēkratus - motociklus vai automašīnas, kā arī noderīgas lietas sportam.