Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kučinskis: Vienāds fiksēts maksājums par veselības aprūpi nav labākais variants

© F64

Viens fiksēts maksājums par veselības aprūpi visiem varētu nebūt labākais variants, uzskata Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjeram piekrīt arī koalīcijas partneri, kuri uzskata, ka šim maksājumam jābūt diferencētam, ja tāds tiktu ieviests.

Valdības vadītājs šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja, ka 20 eiro mēnesī par obligāto veselības apdrošināšanu ir darba devēju un arodbiedrību priekšlikums, bet par to vēl nav panākta vienošanās. Vēl notiks veselības aprūpes darba grupas sanāksmes, kā arī koalīcijas partiju diskusijas.

Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Kučinskis norādīja - pozitīvi, ka par to tiek runāts, bet tas nav labākais risinājums, jo nenodrošina progresivitāti, savukārt Latvijā cilvēkiem ir ļoti atšķirīgs ienākumu līmenis. Vienlaikus premjers uzsvēra, ka risinājums varētu paredzēt obligāto veselības apdrošināšanu un sasaisti ar nodokļu nomaksu.

Tāpat ir skaidrs, ka veselībai ir jārod "ārējais finansējums", jo iekšējo rezervju neesot, kā arī tikai uz līdzekļu pārdales rēķina nevar palielināt finansējumu veselības aprūpei, piebilda valdības vadītājs. Tātad "kādam būs jāmaksā, teorētiski tie var būt darba devēji, darba ņēmēji, vai visa sabiedrība kopumā", piebilda Kučinskis.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns sacīja, ka fiksēta summa visiem iedzīvotājiem nebūtu prātīgs solis, jo viens no nodokļu reformas mērķiem ir nevienlīdzības mazināšana. Tāpēc būtu jāliek galdā visi scenāriji un jāizvēlas tāds, kas būs izdevīgākais sabiedrībai un no budžeta viedokļa.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) arī uzskata, ka iedzīvotājiem ir atšķirīgi ienākumi un daļai šāds maksājums varētu būt "grūti paceļams", tāpēc jābūt progresivitātes principam.

Kā ziņots, premjera vadībā strādā darba grupa, kas meklē risinājums veselības aprūpes finansējuma problēmai. Viens no priekšlikumiem paredz iespēju Latvijā ieviest valsts veselības apdrošināšanu.