Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Rudenī vairs nevarēs iegādāties putekļu sūcējus ar lielu motora jaudu

© SCANPIX

No šī gada 1.septembra šobrīd tirdzniecības vietās pieejamos putekļu sūcējus aizstās tādi, kuru jauda nedrīkstēs pārsniegt 900 vatus, informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā.

Eiropas Savienības (ES) regulā iekļautās ekodizaina prasības nosaka, ka no 2017.gada 1.septembra patērētājiem drīkstēs pārdot tikai tādus putekļu sūcējus, kuru jauda nepārsniedz 900 W. Tāpat regula nosaka, ka turpmāk gada enerģijas patēriņš putekļu sūcējiem nedrīkstēs pārsniegt 43 W gadā, savukārt putekļu izdalīšanās rādītājs nedrīkstēs pārsniegt 1%.

Vienlaikus akustiskās jaudas līmenim būs jābūt ne lielākam par 80 decibeliem, savukārt darba motora mūžs nedrīkstēs būt mazāks par 500 stundām. Nepieciešamība veikt izmaiņas tiek pamatota ar vēlmi ekonomēt elektroenerģiju.

SCANPIX

Jaunie ierobežojumi galvenokārt ietekmēs ražotājus, tādēļ regulā noteikts, ka ekodizaina prasības jāievieš pakāpeniski, lai ražotājiem būtu pietiekami daudz laika mainīt to ražojumu konstrukciju, uz kuriem attiecas šī regula.

EK pārstāvniecībā Latvijā norāda, ka ne vienmēr zemāka putekļu sūcēja motora jauda nozīmē to, ka mazinās ierīces sūkšanas jauda. Tas teikts arī EK izplatītajā patērētāju ceļvedī, minot, ka mazākas jaudas putekļu sūcēji pozitīvi ietekmē arī patērētās elektroenerģijas patēriņu, tādējādi ļaujot patērētājiem ietaupīt līdzekļus.

Ceļvedī norādīts, ka, izvēloties piemērotāku putekļu sūcēju, rūpīgi jāiepazīstas ar marķējumu, kas atrodas uz ierīces. Jāpievērš uzmanība tam, cik daudz enerģijas putekļu sūcējs patērē, kādas virsmas tīrīšanai ierīce paredzēta un cik daudz putekļu tā izdala tīrīšanas procesā.

Pirms regulas pieņemšanas tika veikta priekšizpēte, kurā secināts, ka putekļu sūcēju energopatēriņu ir iespējams būtiski samazināt. Regula jau 2014.gadā paredzēja putekļu sūcēju jaudu samazināt līdz 160 0 W, bet 2017.gadā līdz 900 W.