Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Brīdina: Latvijā arvien aktīvāk uzdarbojas auto zagļi

© F64

Automobiļu vadītājiem ar bezatslēgas aizdedzes, jeb "Keyless Go" sistēmu, ir vērts satraukties, jo pēdējo mēnešu laikā strauji pieaudzis tieši šo auto zādzību skaits. Apdrošināšanas sabiedrības "Gjensidige Latvija" speciālisti brīdina, ka aizvien aktīvāk uzdarbojas autozagļi, un šogad, salīdzinot ar šo pašu laika posmu pērn, dubultojies nozagto automobiļu skaits.

Eksperts norāda, ka Latvijā katru mēnesi tiek nozagti 20—30 automobiļi, kuru izlaides gads nepārsniedz 15 gadus. "Vieglie automobiļi, kas jaunāki par 5 gadiem, bieži ir aprīkoti ar bezatslēgas aizdedzes sistēmām (Keyless Go). Tā ir ļoti ērta autovadītājiem, taču arī pievilcīga autozagļiem. Jāatzīmē, ka zagļu iemaņas ar katru gadu pilnveidojas un viņi sāk izmantot viedas auto zagšanas tehnoloģijas un zādzības veic ātri. Šādos gadījumos automobili var aizsargāt apdrošināšana un papildu aizsardzības sistēmas."

Visvairāk cieš tie automobiļi, kas aprīkoti ar bezatslēgas aizdedzes sistēmām. Lai iedarbinātu šādu automobili, pietiek aptuveni uzminēt, kurā vietā varētu atrasties tā atslēga. Zagļi izmanto tikai dažus simtus eiro vērtu tehnoloģiju, kas palielina atslēgas darbības rādiusu. Parastais atslēgas darbības rādiuss ir daži metri, bet zagļu rīcībā esošā iekārta to paplašina līdz vairākiem simtiem metru. Ja automobilis atrodas pie mājas, kurā ir atslēga, noziedznieki to aktivizē, atslēdz durvis un iedarbina transportlīdzekli.

F64

Transportlīdzekļu īpašnieki par sava automobiļa drošību parasti aizdomājas tikai tad, kad paši personīgi cieš no autozādzības. Līdz tas nav noticis, daļa autovadītāju izvēlas apdrošināšanai nepieciešamo automobiļa aizsardzības līdzekli.

4 veidi, kā aizsargāt automobili ar “Keyless Go” sistēmu:

  1. Autovadītāja reģistrācijas karte. Ar šādu karti automobili iespējams iedarbināt un izmantot, bet, ja tās nav klāt, automobili iedarbināt vienkārši neizdosies. Iesakām to turēt atsevišķi no transportlīdzekļa atslēgām — makā, apģērba iekšējā kabatā vai rokassomiņā.
  2. Izsekošanas sistēma. Ja automobilī ir uzstādīta izsekošanas sistēma, tā darbosies visā Eiropā, jo katrā valstī ir noslēgti līgumi ar drošības dienestiem, kas nodarbojas ar pazudušo automobiļu meklēšanu. Tas nodrošina maksimāli ātru automobiļa atrašanu. Šīs sistēmas abonēšanas maksa ir sākot no 210 eiro mēnesī.
  3. GSM aizsardzības sistēma. Šāda veida aizsardzības sistēmas nav savienotas ar drošības dienestiem, bet uz īpašnieka mobilo tālruni tiek nosūtīti paziņojumi. Tos saņēmis, īpašnieks var nekavējoties veikt operatīvas darbības, lai zādzību apturētu. Tā ļauj arī tālrunī noteikt transportlīdzekļa vietu un bloķēt dzinēju.
  4. GPS/GSM satelītu sistēma. Šī ir bezvadu sistēma, kuru nav iespējams atklāt ar nekāda veida radio meklēšanas līdzekļiem, jo tā ir paslēpta „miega” režīmā automobilī. Ja notiek zādzība, tā pati aktivizējas un sniedz transportlīdzekļa atrašanās vietas koordinātes. Šī šobrīd ir visjaunākā aizsardzības sistēmu inovācija.