Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Nav skaidrs, vai NVD mēģinājis atgūt naudu par ārzemnieku ārstēšanos Latvijā

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Valsts kontrole (VK) nav guvusi pārliecību par to, vai Nacionālais veselības dienests (NVD) veicis darbības, lai atgūtu izdevumus 52 910 eiro apmērā par Latvijā sniegtajiem neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumiem Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) dalībvalstīs un Šveicē apdrošinātajām personām.

Kā teikts Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā par Veselības ministrijas (VM) 2016.gada pārskatu, šāda pārliecība nav gūta, jo, salīdzinot šifrētos datus par sniegtajiem pakalpojumiem un sagatavotajiem atlīdzības pieprasījumiem, atbilstība konstatēta tikai 17% gadījumu, savukārt pārējos gadījumos datu nesakritības nebija iespējams izskaidrot datu šifrēšanas dēļ.

VK norāda, ka NVD nav izveidojis arī efektīvu mehānismu, kas nodrošinātu pēc iespējas kvalitatīvāku un pilnīgāku datu par sniegtajiem neatliekamās medicīniskās palīdzības gadījumiem iegūšanu.

Tāpat revīzijā konstatētas būtiskas neatbilstības VM finanšu pārskatam pakārtotajā darījumā par Veselības inspekcijas (VI) jauno politikas iniciatīvu īstenošanu, tostarp "Ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences nodrošināšana veselības nozarē" un "Par normatīvo regulējumu un praksi ieslodzīto personu iesniegumu izskatīšanas kārtībai Veselības inspekcijā gadījumos, kas saistīti ar ieslodzīto personu nopietnu un akūtu saslimšanu".

Kā norāda VK, inspekcija jauno politikas iniciatīvu rezultatīvos rādītājus ir plānojusi piesardzīgi, tostarp neizvērtējot darbības prioritātes, jo izvirzītie mērķi sasniegti, ik gadu izlietojot 8% līdz 52% no iniciatīvām piešķirtā finansējuma. Turklāt 18% līdz 65% no finansējuma jeb kopsummā 257 000 eiro novirzīti iestādes kopējā atalgojuma līmeņa paaugstināšanai.

VK norāda, ka 2016.gada pārskats visos būtiskos aspektos sniedz skaidru un patiesu priekšstatu par VM finansiālo stāvokli, tā izmaiņām un ministrijas darbības rezultātiem gadā, kas noslēdzās 2016.gada 31.decembrī, un tas sagatavots atbilstoši Latvijas spēkā esošo normatīvo aktu prasībām.