Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Apšauba 6 miljonu eiro izlietojumu piemaksām valsts iestādēs

© F64

Valsts kontrole vērsīsies Ģenerālprokuratūrā par pērn nepamatoti piešķirtām piemaksām valsts iestāžu darbiniekiem, šodien žurnālistus informēja Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa.

Valsts iestāžu finanšu revīzijā 2016.gadā izlases veidā tika vērtēta piemaksu piešķiršana valsts iestāžu darbiniekiem. Kā norādīja Krūmiņa, Valsts kontrole nav guvusi pārliecību par piešķirto piemaksu pamatojumu kopumā par vairāk nekā sešiem miljoniem eiro.

Valsts kontrole aicina Ģenerālprokuratūru izvērtēt Rīgas Stradiņa universitātes aģentūras "Darba drošības un vides veselības institūts" rīcību, veicot samaksu par nesaņemtiem pakalpojumiem, kā arī izvērtēt prēmiju un piemaksu piešķiršanas kārtību Ekonomikas ministrijas pakļautībā esošajā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, Izglītības un zinātnes ministrijā, sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" un Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

F64

Krūmiņa stāstīja, ka piemaksas darbiniekiem nereti piešķirtas ar pamatojum, ka darbinieks "kvalitatīvi izpildījis doto uzdevumu", "atbildīgi izturējies pret resursiem", "darbinieks izrāda interesi par darbu", "nekavē darba izpildes termiņus", "veic darbu atbilstošā apmērā", "ir labas iemaņas darbā ar datoru" utt.

Valsts kontrole aicina Ģenerālprokuratūru izvērtēt prēmiju un piemaksu piešķiršanas kārtību Rīgas Stradiņa universitātes aģentūrā "Darba drošības un vides veselības institūts", Ekonomikas ministrijas pakļautībā esošajā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, Izglītības un zinātnes ministrijā, sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" un Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Krūmiņa uzsvēra, ka valsts iestādēs ir daudz pārkāpumu, bet Ģenerālprokuratūrā iestāde vēršas tikai par smagākajiem gadījumiem. Kopumā revīziju laikā Valsts kontrole ir konstatējusi piecus tiesību normu pārkāpumus atlīdzības, kompensāciju, prēmiju un naudas balvu izmaksā, par kuriem tiek gatavota informācija iesniegšanai Ģenerālprokuratūrā, sacīja Krūmiņa.

Valsts kontroliere līdzšinējo sadarbību ar Ģenerālprokuratūru vērtēja pozitīvi, jo pēdējā laikā tā ir uzlabojusies un tā rezultātā tiek virzīti vairāki kriminālprocesi. "Latvijā neveicas ar ekonomisko jautājumu izvērtēšanu, bet Valsts kontrole un Ģenerālprokuratūra strādā, lai pārkāpējus sauktu pie atbildības," uzsvēra Krūmiņa.