Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ārsta algu "uz papīra" nākamgad iecerēts palielināt līdz 1270 eiro

© F64

Mediķu darba samaksas palielināšanai kopumā nākamgad nepieciešami 112 miljoni eiro, un Veselības ministrija (VM) neredz iespēju atkāpties no šīs prasības, norādīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš skaidroja, ka patlaban ārsta vidējā bruto darba samaksa ir 859 eiro, bet 2018.gadā iecerēts to palielināt līdz 1270 eiro. Savukārt māsām un aprūpes atbalsta personām pieaugums iecerēts mazāks, taču arī būtisks - māsām darba samaksas pieaugums iecerēts 200 eiro apmērā, savukārt atbalsta aprūpes personām - 100 eiro.

Šneiders norādīja, ka VM savās iespēju robežās mēģina nodrošināt, lai kaut nelielā mērā atalgojuma pieaugums mediķiem būtu jūtams jau šogad. Tarifi palielināti gan dzemdniecības, gan onkoloģijas jomā, tāpat palielinātas fiksētās piemaksas ārstniecības iestāžu neatliekamās palīdzības un uzņemšanas nodaļām, kuras strādā diennakts režīmā, kā arī izlīdzināts ārstniecības personu posteņu skaits.

F64

Vienlaikus VM pārstāvis norāda, ka paveiktais ārstniecības personām dod signālu, ka šis ir solis, ko iespējams paveikt šogad, bet finansējumam būtiski jāpieaug jau nākamgad.

Pēc Šneidera teiktā, VM jau publiski paudusi, ka nākamā gada budžetā mediķu darba samaksas jautājums ir prioritāri risināms, un tas arī ir veids, kā ilgtermiņā nodrošināt nepieciešamos cilvēkresursus, lai tie neaizplūstu uz ambulatorajām iestādēm, privāto sektoru vai ārzemēm.

Kā vēstīts, Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) vadītā darba grupa šodien diskutēs par veselības aprūpes nozares finansējumu.

Iepriekš premjers uzsvēra, ka jautājumu par veselības aprūpes finansējumu atlikt nevar. Darba grupai, kas strādās pie iespējamiem risinājumiem, tie būtu "jāuzliek uz papīra" un jāizvērtē, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja premjers, piebilstot, ka šī darba grupa nestrādās ļoti ilgi.

Pagaidām iespējamos finansējuma avotus politiķis nenosauca, tomēr akcentēja, ka "būs nepieciešama papildu nauda vai esošā piedāvājuma samazinājums, cita ceļa mums nav".

Kā ziņots, valdība 9.maijā atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam, tomēr atsevišķiem jautājumiem, piemēram, veselības nozares finansējumam, risinājums vēl tiks meklēts.

Līdz šim izskanējušas dažādas versijas par iespējamo finansējuma avotu veselībai, tostarp minēta sociālo iemaksu likmes palielināšana.