Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pieaugs alkohola cenas; stiprie dzērieni maksās pat 1.10 eiro dārgāk

© F64

Pēc FM piedāvātās nodokļu reformas cenas veikala plauktā 1 litra 40% alkoholiskajam dzērienam nākamgad pieaugs par 1.10 EUR. Turpretī 0,5 litru 5% alus pudelei cena pieaugs par 0.04 EUR. Alum šobrīd akcīzes likme par 0,5 litru 5% pudeli ir 0,11 EUR, turpretī tāda paša tilpuma sidram akcīzes likme ir 0,32 EUR. Tādejādi alus likmi vajadzētu kāpināt ievērojami straujāk, lai alus likme reformas laikā izlīdzinātos vai tuvinātos sidra likmei. Grādīgajiem dzērieniem un citiem alkoholiskajiem dzērieniem būtu nepieciešams ievērojami mazāks likmes pieaugums.

Latvijas alkohola nozares asociācija (LANA) brīdina, ka reformas ietvaros piedāvātais akcīzes nodokļa pieaugums par 15.2% pret esošo grādīgā alkohola kategorijai ir pārāk straujš - tam draud iekšējā patēriņa samazinājums 10-12% apmērā, kas noved arī pie mazākiem akcīzes nodokļa ieņēmumiem un vēl mazākiem PVN ieņēmumiem.

Pēc asociācijas aprēķiniem, paliekot pie iepriekš plānotā akcīzes pieauguma grādīgajam alkoholam +3.5% par 100 litriem absolūtā alkohola, 2018. gadā valsts varētu ieņemt par 28 milj. eiro vairāk, nekā tad, ja nodoklis tiks palielināts par 15,2% - kā to paredz nodokļu reformas iedvesmotais FM priekšlikums. Par pamatu šādai prognozei kalpo asociācijas veiktie aprēķini un Igaunijas situācijas analīze. Pie kam, akcīzes nodokļa stabilitātes rezultātā Latvijas pierobežā jau šogad tika radītas 200 jaunas darba vietas.

SCANPIX

Latvijā joprojām ir ievērojams nelegālā alkohola apjoms, pēc pēdējiem pētījumiem grādīgā alkohola segmentā tas sasniedz 25% no tirgus. Būtiski ceļot akcīzes likmi grādīgajam alkoholam tiek plašāk pavērtas durvis nelegālajiem darboņiem izvērst savu rūpalu. LANA aicina FM būtiski samazināt akcīzes nodokļa pieaugumu grādīgajam alkoholam un kompensēt ieņēmumus ar akcīzes nodokļa palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem ar mazāku grādu saturu, kā arī būtiskus papildus ieņēmumus dos pierobežas tirdzniecība. Tikai pagājušo gadu Igaunijas pierobeža Latvijas budžetam ienesa ap 15-20milj. EUR.