Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Gada vidējā inflācija šogad Latvijā var sasniegt 3%

© F64

Gada vidējā inflācija šogad Latvijā var sasniegt 3%, prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākā referente Ieva Šnīdere.

"Šogad vidējā gada inflācija būs augstāka nekā 2016.gadā un var sasniegt 3%. To ietekmēs galvenokārt pasaules naftas un pārtikas cenu svārstības, kā arī ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums," teica Šnīdere.

Viņa arī atzīmēja, ka šogad aprīlī cenu pieaugums bija līdzīgs kā iepriekšējos gados - pēdējos gados aprīlī patēriņa cenu līmenis palielinājies par 0,4-0,6%.

Aprīlī tāpat kā martā patēriņa cenu dinamiku galvenokārt noteica sezonai raksturīgais cenu pieaugums apģērbiem un apaviem. Cenas apģērbiem un apaviem aprīlī palielinājās par 5,3% (apģērbiem cenas pieauga par 2,8%, bet apaviem cenas pieauga par 12,8%), kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,3 procentpunktiem, klāstīja Šnīdere.

Viņa norādīja, ka paaugstinoša ietekme aprīlī bija arī pārtikas cenu kāpumam par 0,5%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Lielākā ietekme sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam dārzeņiem. Savukārt pasaules pārtikas cenas aprīlī samazinājās - par 1,8%, ko ietekmēja cenu kritums visās galvenajās produktu grupās, izņemot gaļu. Visstraujāk cenas samazinājās cukuram, augu eļļām un piena produktiem, ko ietekmēja vājāks pieprasījums pasaulē un straujāks produkcijas pieaugums lielākajās ražotājvalstīs.

Cenas pakalpojumiem aprīlī palielinājās vidēji par 0,4%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Straujākais kāpums bija pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem, kompleksiem atpūtas pakalpojumiem un autotransporta apdrošināšanai.

Cenas aprīlī par 3,3% pieauga arī personīgās aprūpes precēm.

Tāpat Šnīdere atzīmēja, ka lielākā pazeminošā ietekme aprīlī bija degvielas cenu kritumam par 2,6%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Aprīlī pasaules naftas cenām bija vērojams neliels kāpums - mēneša laikā tās vidēji pieauga par 1,4%. Mēneša vidū tās pieauga līdz 54 ASV dolāriem par barelu, kas bija saistīts ar gaidām par naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC un tās partneru spēju vienoties par turpmāku naftas ieguves ierobežošanu. Mēneša beigās situācija mainījās, naftas cenām samazinoties līdz 49 ASV dolāriem par barelu saistībā ar ieguves apmēra pieaugumu ASV un ieguves atsākšanu Lībijā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas pieauga par 0,4%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2016.gada aprīli - inflācija saglabājās 3,4% apmērā. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, aprīlī audzis par 1,4%.