Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ministrs satraukts: Nodokļu reformas dēļ nebūs papildu naudas pabalstiem un pensijām

© F64

Nodokļu reformas piedāvājumos pirmajos trīs gados redzams ļoti liels budžeta deficīts, kas nozīmē, ka jaunām politiskām iniciatīvām praktiski nebūs finansējuma, tomēr iniciatīvas ir nepieciešamas, norādīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Viņš pastāstīja, ka Labklājības ministrija (LM) iesniegusi vairākus priekšlikumus, tostarp palielināt minimālo pensiju, pabalstu par trešo bērnu, palielināt mazo pensiju un pensiju cilvēkiem ar lielu darba stāžu indeksāciju, un tam visam nepieciešams finansējums.

Tāpat Reirs norādīja, ka visās Eiropas Komisijas specifiskajās rekomendācijās minēts, ka Latvijā jāatrod risinājums, kā celt pabalstus un ienākumus cilvēkiem ar maziem ienākumiem.

Vienlaikus ministrs pastāstīja, ka neapliekamā minimuma celšana līdz 300 eiro pensionāriem ir kompromiss, tomēr LM joprojām uzskata, ka arī šāda apmēra neapliekamais minimums ir par zemu, turklāt iecere nekādā veidā nerisina to pensionāru problēmu, kuru ienākumu līmenis ir zem neapliekamā minimuma. 200 000 pensionārus, kas saņem pensijas 235 eiro apmērā, šī reforma neskars no pensiju un ienākumu viedokļa, teica ministrs.

Tāpat LM satrauc, ka neapliekamā minimuma paaugstināšana dos lielākas priekšrocības vientuļiem cilvēkiem, nevis ģimenēm ar bērniem. Ģimene ar bērniem, kurai ir mazi ienākumi, nevarēšot izsmelt šo "it kā iedoto atlaidi", tādējādi sanāk, ka cilvēkam bez bērniem būs lielāks ieguvums, norādīja Reirs.

SCANPIX

Viņu priecē, ka Finanšu ministrija (FM) ieklausījusies ministrijas daudzu gadu lūgumā pēc minimālās algas krasākas palielināšanas, patlaban piedāvātais variants - 430 eiro - pilnībā apmierina ministriju.

Pēc Reira paustā, LM iesniegusi priekšlikumu un piedāvājumu saistībā ar sociālām iemaksām. Patlaban FM piedāvā likvidēt solidaritātes nodokli, ieviešot otros grieztus, bet, LM skatījumā, tas novedīs pie tā, ka cilvēki ar ļoti lieliem ienākumiem maksās mazākus nodokļus nekā vidējā šķira, kas nav redzams praktiski nevienā Eiropas valstī, jo tajās redzama progresivitāte vai līdzīgi nodokļi, norāda Reirs.

LM piedāvā atcelt otros grieztus un naudas summu, ko iemaksās tie, kuru ienākumi būs virs 90 000 eiro gadā, novirzīt pensiju otrajam līmenim un sociālajam budžetam.