Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Premjers ar Lielo pilsētu asociāciju diskutēs par izmaiņām nodokļu politikā

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Šodien plkst.10 Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) tiksies ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) pārstāvjiem, lai pārrunātu nodokļu politikas jautājumus.

LLPA tikšanos ar premjeru rīko, pirms Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam tiek skatītas valdībā. Asociācija vēlas Kučinskim izklāstīt savu redzējumu par šīm pamatnostādnēm.

Tikšanās laikā LLPA Ministru prezidentu iepazīstinās ar secinājumiem un priekšlikumiem, kas izriet no starptautiskās auditoru kompānijas SIA "Ernst&Young Baltic" sagatavotā pētījuma "Ienākuma un darba spēka nodokļu analīze Latvijā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm".

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) saskaņošanai nodevusi nodokļu reformas pamatnostādnes, aģentūru LETA informēja ministrijā. FM nosūtījusi saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem "Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021.gadam" projektu.

Nodokļu reforma paredz ieviest divas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā. Iecerēts būtiski paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī paaugstināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 175 uz 250 eiro mēnesī. Reforma paredz arī daudzas citas izmaiņas.

Reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.