Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijā uz Uzbekistānu varētu eksportēt dažādus pārtikas produktus

© F64

29.martā biedrības "Zemnieku saeima" valdes locekle un KS "Mūsmāju dārzeņi" priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa Uzbekistānā izstādes "AgroWorld Uzbekistan 2017" un Zemkopības ministra J.Dūklava vizītes ietvaros organizēja un vadīja semināru, kurā Latvijas pārstāvji informēja gan par sadarbības iespējām, gan prasībām, kādas Uzbekistānas ražotājiem būs jāievēro, importējot savus produktus Latvijā.

Edīte Strazdiņa: "Pasākuma galvenā tēma bija uzzināt, kādus pārtikas produktus Latvijas ražotāji varētu eksportēt uz Uzbekistānu un kādus no Uzbekistānas importēt Latvijā un ES. Tāpat Latvijas speciālisti Uzbekistānas pārstāvjus iepazīstināja ar kvalitātes prasībām, kuras jāievēro, lai produkti nonāktu līdz mūsu patērētājiem. Mūsu galvenie eksporta produkti varētu būt sviests un piena produkti, zivju izstrādājumi, maize un konditorejas izstrādājumi. Arī Latvijas ekspertu konsultāciju pakalpojumi, jo tie Uzbekistānā visos līmeņos ir ļoti augstu novērtēti. Tāpat šobrīd notiek sarunas par mūsu speciālistu palīdzību laboratoriju darba uzlabošanai Uzbekistānā. Latvijai ir ļoti lielas iespējas strādāt ar 30 miljoniem iedzīvotāju bagātu valsti.

Ja runājam par importu Latvijā, tad ne visi produkti Uzbekistānā ir atbilstoši tām prasībām, kādas būtu vajadzīgas. Savukārt daudzu ražotāju sulām, sulu biezeņiem, saldētiem un kaltētiem augļiem, melonēm, vīnogām, rozīnēm un riekstiem ir ļoti augsta kvalitāte. Jautājums, vai mēs būsim gatavi maksāt par šiem produktiem krietni augstāku cenu?"

Seminārā ar prezentācijām uzstājās KS "Mūsmāju dārzeņi" priekšsēdētāja Edīte Strazdiņa, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR direktors Aivars Bērziņš, VSIA Sertifikācijas un testēšanas centra bioloģiskās lauksaimniecības sektora vadītājs Dzintars Vīņauds, z/s "Lielvaicēni" saimnieks Artūrs Grudovskis, Pārtikas un veterinārā dienesta robežkontroles departamenta direktores vietniece pārtikas un nepārtikas preču robežkontroles jomā Tatjana Garanča.

Šobrīd Edīte Strazdiņa izstrādā nākamo semināru plānu, kas Uzbekistānā notiks no 27.līdz 28.aprīlim. Šādi semināri tiek organizēti jau otro gadu ar Latvijas vēstniecības Uzbekistānā un USAID atbalstu.