Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Valstij un pašvaldībām, iespējams, būs jāmaksā NĪN arī par graustiem

© Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja likuma grozījumus, kas paredzēs pienākumu no 2020.gada arī valstij un pašvaldībām maksāt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) par tām piederošiem graustiem.

Attiecīgu priekšlikumu bija iesniedzis Latvijas Reģionu apvienības priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars, kurš norādīja, ka nav taisnīgi, ka iedzīvotājiem ir noteikts maksāt NĪN par vidi degradējošu objektu, bet valstij šāda pienākuma nav.

Debašu laikā komisijā tika nolemts grozījumos nenorādīt konkrētu īpašnieku, līdz ar to izmaiņas attieksies gan uz valstij, gan uz pašvaldībām piederošu īpašumu.

Likumā tiks noteikts, ka nekustamais īpašums tiek aplikts ar nekustamā īpašuma nodokli, ja tas ir vidi degradējošs, sagruvis vai cilvēku drošību apdraudošs.

Šis nosacījums attieksies uz valsts, pašvaldību, valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību un kapitālsabiedrību, kuras sniedz regulējamos sabiedriskos pakalpojumus, īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošām sporta inženierbūvēm, valsts aizsargājamiem nekustamajiem kultūras pieminekļiem un nacionālajām sporta bāzēm, kas būs atzītas par degradējošiem objektiem.

Tāpat izmaiņas attieksies uz attiecīgā stāvoklī esošu valstij un pašvaldībām piekritīgo nekustamo īpašumu, kas nebūs nodots lietošanā vai iznomāts, ēkām, kuras izmanto no valsts budžeta finansētās iestādes vai kuras izmanto izglītības, veselības un sociālās aprūpes vajadzībām, biedrībām un nodibinājumiem piederošām ēkām un inženierbūvēm.

Grozījumi skars arī ēkas, kuras pastāvīgi izmanto akreditēti muzeji, akreditētas bibliotēkas, Latvijas Nacionālā opera, "Rīgas cirks" un teātri, kā arī ēkas, kuras pastāvīgi izmanto koncertorganizācijas, kas veic valsts deleģētas funkcijas kultūras jomā, vai Kultūras ministrijā reģistrētas profesionālas radošās organizācijas mākslas galeriju vajadzībām. Izmaiņas attieksies arī uz ēkām, kuras ierakstītas zemesgrāmatā uz Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vārda un tiek izmantotas saskaņā ar likumu.

Grozījumi uz augstāk minētajām ēkām attieksies, ja tās būs vidi degradējošas, sagruvušas vai apdraudēs cilvēku drošību.

Komisija grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" atbalstījusi izskatīšanai galīgajā lasījumā. Par tiem vēl būs jālemj Saeimai.