Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Parādnieks: Rīgai būtu jādalās nodokļu ieņēmumos ar valsti

© Romāns Kokšarovs/ f64 photo agency

Rīgai būtu jādalās nodokļu ieņēmumos ar valsti, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes loceklis Imants Parādnieks.

Ņemot vērā Rīgas īpašo statusu, viņaprāt, galvaspilsētai būtu jādalās ne tikai ar citām pašvaldībām caur pašvaldību izlīdzināšanas fondu, bet jādalās arī ar valsti.

Parādnieks norādīja, ka būtu arī jāmaina nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība, samazinot kadastrālās vērtības ietekmi uz maksājamo summu. Šādas izmaiņas visvairāk ietekmētu Rīgu, Pierīgas pašvaldības un Jūrmalu.

Šīm pašvaldībām varētu samazināties ienākumi no nekustamā īpašuma nodokļa. Samazinājums varētu būt pat uz pusi.

Parādnieks piebilda, ka, kompensējot ieņēmumu samazinājumu, valsts varētu pārņemt kādas no pašlaik pašvaldībām uzticētajām funkcijām. Tās varētu būt, piemēram, izglītība un medicīna. Tādējādi tiktu samazināti pašvaldību izdevumi.

jau ziņots, ka valdošās koalīcijas politiķi pagaidām nesteidz paust atbalstu Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) prasībai garantēt, ka nodokļu reformas laikā pašvaldības saņems ne mazāk kā 19,6% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem valstī un to ieņēmumi nebūs mazāki kā iepriekšējā gadā, kā arī pārskaitīt visus iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ienākumus 100% apmērā. Vienlaikus politiķi uzsver, ka reformu nevar veikt uz pašvaldību rēķina un sola kompensējošus mehānismus.

LPS prasības ir visnotaļ respektējamas un pamatotas, aģentūrai LETA sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Vai tās būs izpildāmas "viens pret vienu", būs atkarīgs no Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajiem aprēķiniem un sarunām starp pašvaldību un valdības pārstāvjiem, norādīja ZZS līderis. Veicot nodokļu sistēmas reformu, ir jānosaka ļoti precīzi pašvaldību ienākumus kompensējošie mehānismi, lai nesamazinātos to līdz šim saņemtais līdzekļu apjoms, uzsvēra politiķis. Reformas nevar veikt uz pašvaldību rēķina, tāpēc no FM puses tiek gaidīti attiecīgi aprēķini.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa pauda, ka politiskais spēks vērtē FM pieteikto nodokļu reformu piesardzīgi optimistiski. Vienlaikus viņa norādīja, ka pagaidām nav bijis detalizētu aprēķinu, līdz ar to par to būtu jādzird FM atbilde.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars norādīja, ka pašvaldības pašlaik ir ļoti dāsni finansētas no nodokļiem un nebūt nav uzskatāmas par apdalītu kategoriju. Vienlaikus, ņemot vērā pašreizējo "politisko realitāti", bez jaudīgiem kompensējošiem mehānismiem pašvaldībām nav cerību panākt nodokļu reformu, atzina politiķis. Nacionālā apvienība gan plāno koncentrēties uz to, lai reforma būtu vairāk labvēlīga ģimenēm ar bērniem, kam ir lielāks nabadzības risks.