Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Reirs: Trešdaļa iedzīvotāju nepiedalās sociālā budžeta veidošanā

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumam "900 sekundes" labklājības ministrs Jānis Reirs vēstīja, ka aptuveni viena trešdaļa no Latvijas iedzīvotājiem nepiedalās sociālā budžeta veidošanā.

"Katrai izdevumu pozīcijai pretī ir lēmumi. Un līdz ar to izdevumi ir parādījušies vairāk nekā ieņēmumi. Turklāt viena trešdaļa Latvijas iedzīvotāju nepiedalās sociālā budžeta papildināšanā,'' pauda ministrs taujāts par situāciju sociālā budžeta nozarē. J. Reirs arī ierosināja, ka vajadzētu izglītot cilvēkus par finanšu pratību, lai viņi saprastu, ka sociālās iemaksas nav nodoklis, bet gan iemaksa viņu nākotnē. Tas varētu būt viens no veidiem, kā izskaust ēnu ekonomiku.

J. Reirs nepiekrīt izskanējušajiem apgalvojumiem, ka naudu ceļu remontam varētu ņemt no sociālā budžeta. ''Mēs katrs gribam, lai pensionāru nauda strādā Latvijas labā, bet es domāju, ka tas bija pārprasts, jo neviens nevēlas pensiju fondu naudu pa tiešo novirzīt ceļiem. Katrs cents ir apzīmēts konkrētam cilvēkam un valstij nav pamata šo naudu ņemt,'' stāsta ministrs.

Taujāts par nodokļu reformu, J. Reirs atzīst, ka šāda reforma ir ļoti svarīga un vajadzīga. Viņš arī uzsver, ka ir patīkami, ka Finanšu ministrija ir ieklausījusies Labklājības ministrijā. J. Reirs vēsta, ka no nākamā gada ir plānotas vairākas izmaiņas, piemēram, ir plānots, ka par trešo bērnu vecāki saņems 50 eiro pabalstu, tiks palielināts minimālās pensijas apjoms, kā arī trūkuma cietēju pabalsts tiks palielināts līdz 188 eiro.